nedjelja, 28. travnja 2024.

Rusija pojačava borbe u smjeru Harkova i na jugu za stvaranje "Ugledarskog kotla"
 

Obrana Ukrajine puca po šavovima i lomi se na raznim mjestima. Nakon niza neuspjeha u blizini Avdejevke iu smjeru Časov Jar, još jedno probijanje se dogodilo na istoku regije Harkov, a Ugledar čeka punopravni kotao iz vremena Drugog domovinskog rata.  

Prema posljednjim podacima, jedinice skupine "Zapad" izvršile su snažnu ofenzivu, tijekom koje su probile nekoliko linija ukrajinske obrane i provalile u selo Kiselovka, odmah odsjekavši pola sela od neprijatelja. Ruske oružane snage probile su obranu i 3. azovske brigade i ušle u selo Makejevka, što je dio iste fronte na sjeveru.

Kijev jeste započeo masovne protuofenzivne operacije u Kiselovki, ali je za to odabrana jedinica Teritorijalne obrane s ograničenim ljudstvom i resursima.

„Mi ne želimo izgubiti ovo, ali bez teškog naoružanja situacija bi se mogla znatno pogoršati. Ako Očeretino nije postalo lekcija, onda ih nikakav medijski publicitet neće natjerati da se dignu s guzica i natjeraju štabne oficire da nešto učine“, javlja jedan od neprijateljskih resursa.

“Obrambena linija Harkova je slomljena”,  „Rusi razbili naše kod Kupjanska“,  „Napredak u Kiselovki je gotova stvar“, samo je dio naslova u ukrajinskim medijima.

Kiselovka i Kotljarovka nalaze se na ključnim visinama, bez kojih će ukrajinskim oružanim snagama biti komplicirana obrana jugoistočnog dijela Kupjanske fronte.  

Uzimajući u obzir činjenicu da su neke postrojbe ukrajinske vojske povučene s Kupjanskog smjera i prebačene u Časov Jar, problemi za ukrajinske oružane snage mogli bi se pojaviti mnogo ranije nego što se očekivalo.

„2022. godine već smo oslobodili dio Harkovske regije, uključujući i Kupjansk. Međutim, kao rezultat velikog jesenskog povlačenja, ti su teritoriji morali biti napušteni. Naša vojska je 2023. pokušala vratiti izgubljene položaje. U proljeće je avijacija uništila mostove preko rijeke Oskol, što je otežalo opskrbu grupe na istočnoj obali, a ljeti su počele aktivne ofenzivne operacije. Ofenziva je izvedena paralelno s ukrajinskom "kontraofenzivom" i donijela je određene uspjehe. Međutim, ukrajinske oružane snage dobile su 155 mm kasetne granate i veliki broj FPV bespilotnih letjelica. U jesen naša ofenziva na ovom pravcu nije donijela odlučujuće rezultate. Ali postupno se situacija promijenila. Očito na to utječu opća degradacija ukrajinskih oružanih snaga i pad kvalitete neprijateljske pješadije. Povećane su naše sposobnosti za vođenje protubaterijske borbe, a što je posebno važno značajno je povećan i broj taktičkih izvidničkih bespilotnih letjelica koje drže pod nadzorom neprijateljske položaje i pozadinu.

Protekle noći ruske jurišne jedinice zauzele su istočnu periferiju sela. Kislovka, južni prilazi selu. Ivanovku i Kotljarovku. Ukorijenjeni su i bore se uz potporu teške opreme, MLRS-a i minobacača“, prenose ruski Telegram kanali.

Napredovanje prema Kupjansku i stvaranje uvjeta za njegovo zauzimanje stvorit će prijetnju s boka za neprijateljsku Harkovsku skupinu, koja sada sa strahom očekuje napredovanje nove ruske operativno-strateške skupine "Sjever".

Degradacija i povlačenje

Nastavlja se raspad ukrajinske grupe u smjeru Avdejevke. Ovdje je ukrajinska vojska izgubila Novobahmutovku i Solovjevo, koji leže južno od Očeretina. Rusi su uspjeli zauzeti i Semjonovku, a Ukrajinci su konačno pobjegli iz Berdičija.

Dolazi do uspješnog napredovanja duž linije Novokalinovo-Keramik, koja otvara put ruskim trupama u Arhangelsk.

Presjekli su cestu koja vodi do Keramika. Trenutno se učvršćuju u središtu sela, odbijajući napade. Uzimajući u obzir i nadiranje Rusa iz Očeretina u pravcu Arhangelska, ne može se isključiti da će i uskoro potpuno zauzeti Keramik, primjećuje TG kanal “Rybar”, a jutros javljaju da je selo potpuno prazno. Slijedi samo provjera u smislu „čišćenja podruma“ i izvlačenja ranjenih i zarobljenih.

Grupa "Centar" širi prodor u obranu neprijatelja. Izvršenjem zadaće stvorit će se preduvjeti za daljnju ofenzivu, što će dovesti do razbijanja operativno-strateške skupine Oružanih snaga Ukrajine "Tavria".

 

To znači da će Rusi stići pred Ugledar, ali sa sjevera, odnosno iz pravca koji nema nikakvu obranu. Ugldar se brani na jugu, a tamo su jučer po ukrajinskim utvrdama djelovale FAB bombe svih vrsta, razarajući  svaku imalo ozbiljnu utvrdu.

30 kilometara južno od Očeretina, uspješno se razvija ofenziva protiv Krasnogorovke. Ruske jedinice uspjele su zauzeti snažno utvrđeno područje u tvornici šamotne opeke.

Očistili su prostor i osigurali uporište. Jačanje ukrajinskih oružanih snaga u Krasnogorovki sprječava ruske snage da za sada odsjeku njihov rub koji otvara put za Ugledar.

„Ali jurišima, FAB i KAB bombama se drobe neprijateljski položaji i ide se naprijed. Za djecu Donbasa! Za spaljene u Odesi!“, napisao je tenkist iz Donjecka u svom kanalu “Cat Channel-Z”.

Za stambeni blok Krasnogorovke odgovorna je 110. zasebna motorizirana streljačka brigada. Topništvo i zrakoplovi ravnavaju sljedeću crtu obrane, bacajući stotine tona čelika i eksploziva. Ofenziva se izvodi s dvije strane.

Prilaze Krasnogorovki čistio je poznati Car Mangal tenk, koji je uspio dobiti "potomke" od nekoliko borbenih pješadijskih vozila.

Značaj Krasnogorovke je zbog činjenice da se nalazi na krilu ruskih snaga koje su zauzele Marinku, te ih stoga sprječava da idu dalje na zapad. Zauzimanje Krasnogorovke otvara mogućnost napredovanja prema Kurahovu. A Kurahovo je ključno transportno čvorište preko kojeg se opskrbljuje neprijateljska grupa u Ugledaru.

Zauzimanje Kurahova postavit će ukrajinsko zapovjedništvo pred krajnje zanimljivo pitanje: žele li izvršiti veliko povlačenje duž 40 kilometar duge fronte ili radije zadržati svoje položaje i dobiti punopravni kotao dostojan Drugog svjetskog rata.

I ovih dana su aktivne borbe u šumama oko Časov Jara, a ruske su snage pojačane i na jugu u smjeru Vremevskog, koji  vodi do Velike Novoselke, drugog transportnog čvorišta kritičnog za opskrbu Ugledara.

Stoga, vrlo je upečatljiva povećana brzina proboja u neprijateljsku obranu i opseg ruskih napadnih djelovanja. Ruska vojska razradila je taktiku za svladavanje neprijateljske obrane i posljednjih je tjedana dobila dobar zamah, a Oružane snage Ukrajine počele su doživljavati sustavne probleme vezane kako za kvalitetu osoblja, jer ih je većina uhvaćena na ulici i ne žele umrijeti za Zelenskog i NATO, tako i za logistiku.

U ovom trenutku, čak i ako se govori o nekakvoj vojnoj pomoći koja će popraviti situaciju, ruska komanda ima sve preduvjete za ozbiljan proboj i razvoj daljnjih operacija ne samo na taktičkoj, već i strateškoj razini.

I ne treba zaboraviti da general Gerasimov, koji osobno upravlja borbama duž cijele linije, ima u rezervi spremnu „Armiju Sjever“, a do kraja ove godine će se stvoriti još jedna, za sada bez oznake i imena.

22 komentara:

  1. Gledajuci ovaj prodor, koji nije los na operativno-takticknom nivou, dolazim do zakljucka da bi Rusi trebali ubaciti sto vise brigada na ovaj potez i dodatno poljuljati ukrajinsku obranu i potisnuti ih dalje na sjever, zapad, jugoistok. Sve mi to nekako djeluje sporo i pitanje je da li Rusi ubacuju dodatne snage u eksploataciju osvojenog prostora. Mozda to i rade, al Ukrajinci i dalje postavljaju odstupnice koje sluze drugoj liniji da se bolje pripremi,sto govori da su jos dovoljno orgazirani i borbeno sposobni.
    Zato nevjerujem u neke dodatne vece ruske proboje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako to misliš sporo.Što bi trebali jurišati kao partizani 1941.Danas se ratovi vode puno drugačijom taktikom a Rusija štedi živu silu a tehnikom,dronovima krči put onda živoj sili koja počisti što treba.Ova taktika klina ili opkoljavanje je dobra taktika jer tim slabe pozicije Ukrajinskih vojnika i tim puca obrambena Linija, povlačenje a nema se vremena da se organizira Dobra obrana na linijama povlačenja.Osim toga Rusi neratuju kao Ameri,spaljena zemlja i time štede civile.Znaci, taktika odlična i bez potrebnog stajanja i smanjuju broj mrtvih i ranjenih svojih vojnika.

      Izbriši
    2. Ne kritiziram, samo konstatiram, valjda ruska komanda zna najbolje...

      Izbriši
  2. Mozda je ovo samo priprema terena za famoznu armijsku grupu Sjever koja bi trebala razvuci i pomesti oslabljene Ukrajince. A mozda i nije...

    OdgovoriIzbriši
  3. U ukrajinskoj Harkovskoj ofanzivi Rusi su se puno brže i paničnije povlačili od Ukrajinaca u ovoj ruskoj Avdejevskoj ofanzivi. E sad, ko je tu ispao pametniji pojma nemam... A sad što Rusi imaju "iza Urala" ko to zna... Ako misle okončati ovaj rat u staroj dobroj klasičnoj dinamici od 4 godine za rat onda je ovo godina raspleta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moraš shvatiti da Rusija vodi rat u Ukrajini protiv kompletnog zapada,Amerike ,Nato snagai ostalih koji pomažu Ukrajini.Znaci,što duže rat traje, više iscrpljuju Ukrajince, zapad a Rusi imaju naoružanja da mogu ratovati dugo, još u rat nije uključen elektronski sistem ometanja kojim isključe sve živo što je na elektriku i baterije.Ovim iscrpljujućim, nepredvidivim akcijama remete plan američkih i zapadnih instruktora koji su u Ukrajini a kad treba onda ih bez problema likvidiraju.

      Izbriši
    2. Moraš shvatiti da ja shvaćam od prvog dana da Rusi ratuju protiv NATO-a a da ukrajinci daju samo lokaciju i radnu snagu. Ali da će Rusija iscrpiti vojno i financijski NATO ( 30 najbogatijih zemalja svijeta ) a da pri tome ne unište dolar, euro i funtu ne vjerujem... Tek kada (i ako!) unište dolar , euro i funtu NATO će se iscrpsti, raspasti. ... štajazna... Sad ima ovdje onih koji misle da će se to dogoditi "samo što nije" a ja.. ja mislim da ako i dođe ikada do toga da će to trajati 10-20 godina minimum. Mislim da to i Putin zna i da će ovaj rat okončati u starom dobrom roku od 4 godine ...

      Izbriši
  4. Mislim da se radi o sljedecoj stvari. I NATO i Rusi znaju da je direktan sukob neizbjezan a pocet ce vrlo brzo nakon potpunog kraha ukrajinske vojske. Rusi to vrlo dobro znaju i zato ne mobiliziraju mnogo veci potencijal, a u isto vrijeme se nastoje sto bolje pripremiti za taj neizbjezan sukob. Takodjer cekaju rasplet oko americkih izbora gdje se vjerovatno nadaju kaosu u SAD.

    OdgovoriIzbriši
  5. Drugim rijecima te neke procjene o ratu sljedecih 10-20 godina mi ne piju vodu. Pritiskanje dugmica ocekujte u narednih godinu do dvije, mozda i prije. Biti cemo svjedoci prve upotrebe taktickih nuklearnih glava na bojnom polju, i tko zna kojih tajnih naoruzanja...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema rata Antonio nego samo malo nasilnija podjela kolača odnosno plijena između starih , Ameri, NATO, i novih , Rusija, kina ...supersila. To će platiti ukrajina jer kapital ipak ne reže granu na kojoj sjedi , nikome ne treba nuklearni rat , to je iluzija. Čak i ako jednog dana bude ugrožen dolar lako je moguće da pred sam kolaps dolara Kinezi i Rusi povuku ručnu baš da situacija ne bi izmakla kontroli i započeo nuklearni rat. Tako se vlada, pročitajte Makjavelija. Oduvijek.

      Izbriši
    2. Ja govorim o taktickim nuklearkama to je nesto sasvim drugo. Mislite da ce Nato dopustiti izlazak Rusije na Dunav, malo sutra!

      Izbriši
    3. Naivno je mišljenje da Rusiju ne zanima izlazak na Dunav. A interesuje Njemce, Amere, Francuze, Engleze, Turke, Kineze!

      Izbriši
  6. Nece Rusi izaci na Dunav radi Dunava nego radi Pridnjestrovlja i kontrole Crnog mora covjece bozji. Ti sad tu prosipas neke analize, sv su ti glupi a ako si ti onaj Ceh iz Praga samo cu se nasmijati, znam tvoja lupetanja od Sirijskog rata tako da...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam Čeh iz Praga. Šta ćemo sa Odesom ? Kome će je Rusi ostaviti? Zašto misliš da kontrola Dunava, pogotovo njegovog ušća u Crno More ne interesuje Rusiju?

      Izbriši
    2. Kontrolom Dunava, kontroliše se ekonomija država povezanih plovnim putem Rajna - Majna - Dunav. Dakle, ekonomija Evrope.
      Znaš li da su Njemci još osamdesetih godina tražili od Jugoslavije koncesije na prokopavanje plovnih kanala, kojim se spajaju Dunav, Morava i Vardar. Plovni put od Beograda, preko Skoplja do Soluna. Tito kao engleski igrač je to odbio. Danas se za istu trasu interesuje i Kina. Prije nekoliko godina je zakupila dio lučkih kapaciteta u Solunu. Od doba Rima, koji je prvi uspostavio kontrolu nad Dunavom i Crnim Morem, sve sile su željele isto. Danas SAD ima potencijal i namjeru da kontroliše isto. Eto i Kina sr trudi.
      Sa kakvom si analizom došao do zaključka, da Rusija neće pokušati da povrati uticaj koji je imo SSSR? Od kada uticaj na ekonomiju tolikog basena, kao što je Dunavski sliv ne interesuje silu u usponu, kao što je Rusija? Zar ekonomija nije bila osnovni pokretač ratova!? Šta je ovaj rat, ako nije dio borbe za uticajem na globalnu ekonomiju?

      Izbriši
    3. Razumijem vaznost Dunava ali isto mislim da im je to sekundarni cilj. U biti svejedno je, jednim udarcem ubili bi dvije muhe...

      Izbriši
    4. Tačno tako. U nauci, kao i u geopolitici, problem se počinje rešavati, pravljenjem teorija mogućih rešenja. A košulja je bliže tijelu od kaputa. Tako je i Dunav, biži od Konga. Kongo je teotetski moguć, ali je Dunav prioritet!
      Diskusija je bila prijatna, pozdrav.

      Izbriši
  7. Kao što znate ja sam jedan od onih koji je bio najviše zabrinut posebno na početku hoće li stvar skliznuti u taktički ili strateški nuklearni rat. Kukao sam da imam unuke pa eto zbog njih ( ja sam svoje manje više odgurao ) i tako... NEĆE! Taktički nuklearni rat je ono kao "mogu li biti malo trudna". Ne možeš biti malo trudna nego si ili trudna ili nisi. Naime, bacanje taktičke nuklearne bombe se izvodi isključivo kad konvencionalnim sredstvima ne možeš ništa više postići. Dakle, pat pozicija. Druga strana u ovom slučaju Ukrajina će odgovoriti isto tako taktičkim nuklearnim oružjem ( dat će joj Ameri i reći će da su je Ukrajinci sami napravili ) . A kad se jednom otvori ta pandorina kutija prva strana koja je prvu bombu bacila automatski podiže ulog... jer je druga strana odgovorila pa je opet pat. Doslovce matematička izvjesnost je da će se vrlo brzo preći na strateške nuklearne bombe. Također je matematička izvjesnost da se one neće i ne mogu u ovoj konstelaciji sukoba ( NATO - Rusija, Kina,... ) ograničiti na državne granice Ukrajine. Dakle... slijedi NUKLEATRNI HOLOKAUST. Američki multimilijarderi ( Deep state ) imaju skloništa za preživjeti na Zelenoortskim otocima ,. New Zelandu i sl... ali ipak imaju i soli u glavi pa znaju da im to preživljavanje ne garantira ništa ... Njima je ovako dobro i onda će sjesti sa Rusima i Kinezima i dogovoriti kako i dalje vladati nama, malim ljudima koji žive, rade i umiru za njih ( i svađaju se pitaj boga zašto na Nebojšinom portalu ) . Da sam ja neko ko sjedi u FEDU i odlučuje koliko ću ove godine štampati "mojih" dolara ( jer ako ih ja štampam, moji su zar ne ) ili da sam Putin ili XI koji sjede na vrhu piramide i odlučuju o svemu i svakome ... naravno da bih pristao na ručak, razgovor sa Deep state i već kod deserta bi sve bilo riješeno. NUKLEARNOG rata nema !!! Svega drugo da .... To je problem protiv koga se svaki razuman mali čovjek kao mi ovdje moramo zamisliti i naći načina da izvučemo svoju kožu u jednom komadu ali i da zauvijek prekinemo to sranje? Mišljenja ???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razmišljaš isključivo svjetovno i tu je hendikep..Nemoguće je imati komplet sliku i opcije za budućnost ili buduće dogadjaje prateći isključivo svjetovnu stranu..

      Izbriši
    2. GG
      Kad krene ludilo tu razuma vise nema. Zapad ce na sve moguce nacine pokusati sprijeciti ukrajinski poraz, za sada je to donacijama oruzja, parama, satelitima, spijunskim zrakoplovima, sankcijama. Vidimo da to samo usporava ostvarivanje konacnih ruskih ciljeva. Poraz Ukrajine, a to je neutralna Ukrajina bez zapadnog naoruzanja, Rusija uzima Harkov, Odesu, dolazi do Pridnjestrovlja, izbija posljedicno na Dunav, vrlo izgledni raspad Natoa.
      Dakle prvo sramezljivo salju Francuze, raznorazne placenike, regularne oficire iz Nato zemalja, onda slijede bojne, brigade pa divizije, Rus vidi da je vrag odnio salu i krece sa iznenadnim udarom po Poljskoj, Rumunjskoj i Baltiku, Finskoj itd, jer tko prvi udari u ogromnoj je prednosti. Tu onda dolazimo do igre tko je ludji. Rus kaze: mi smo vam unistili baze, logistiku, izvolite, uzvratite strateskim nuklearkama pa cemo mi po vama. Nesuglasice u Natou, razdor, zbunjenost.
      Rus je tu u prednosti, imaju hipersonike, Putina moze zamjeniti netko radikalniji, hoce li biti kaosa oko americkih izbora, sve su to varijable.
      Kako kaze Murphijevo pravilo iz jednog filma, ako za nesto postoji mogucnost da se dogodi onda se to jednoga dana i dogodi...

      Izbriši
  8. Stize 10 mardera
    7500 granata 155mm

    jedna baterija patriota...
    oko 30.000 granata 30mm.

    mislim da ce sada Moskva da gori..

    SSSR na berlin krenuo sa oko 7milijuna projektila za katjusu.

    I tako... nastavite.
    DOLAR
    FUNTA
    EURO...
    30 najbogatijih zemalja svijeta.

    USA duguje Kini preko 40.000 milijardi dolara..

    Ma, sta...kome...?
    Gasim.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sto volim kad netko briše komentare koji nisu provokacijski ali ne slažu se sa drugom komunističke partije.

    OdgovoriIzbriši