utorak, 12. siječnja 2021.


Poljsko „Ne!“ liberalnoj cenzuri na internetu: "U nas se nećete ponašati kako vas je volja“

Cenzura na Facebooku, Twitteru i ostalim liberalnim zapadnim društvenim mrežama je postala sve nemilosrdnija, do te mjere da, bez obzira što o njemu mislili, cenzuriraju američkog predsjednika, bivšeg kongresmena Rona Paula, a o profilima korisnika diljem svijeta da ne govorimo. Sve što nije „politički korektno“ i „potiče govor mržnje“ i slično, a koji je to sadržaj određuju u upravi internetskih divova, blokira se i korisnici padaju pod škare cenzure. Takvo što nije viđeno još od vremena nacizma, iako posljedice nisu smrtna kazna ili koncentracijski logor, već izopćenje iz svijeta društvenih mreža, što je u doba karantene gotovo ravno izopćenju iz „društvenog života“ općenito.

No, jedna zemlja, koja zaslužuje sve kritike zbog podaničke politike u odnosu na SAD i patološkoj mržnji prema Rusiji, ipak je stala na kraj ovoj samovolji. Ta je zemlja Poljska.

Novi poljski zakon kaznio je s 2,2 milijuna dolara tvrtke koje se bave društvenim mrežama i cenzuriraju legalne postove.

Novi će zakon omogućiti pojedincu da podnese žalbu protiv kompanija koje su vlasnici društvenih mreža koje cenzuriraju njihove objave koje nisu u suprotnosti s poljskim zakonom, izvijestio je krajem prosinca Zero Hedge.

S novim zakonom, osoba može podnijeti žalbu protiv kompanije za društvene mreže, a ona će imati 24 sata da riješi problem. Nakon 48 sati, osoba tada može podnijeti sudski zahtjev za pristup svom postu ili svom profilu. Sud će tada slučaj razmotriti s maksimalnom obradom za sedam dana. Cjelokupni postupak odvijat će se elektroničkim putem.

Prema navodima Poland Ina, zakon o slobodi govora ne opravdava govor mržnje, pa čak ni klevetu, jer Poljska ima stroge zakone i o jednom i o drugom i čin klevete smatra ozbiljnim zločinom. Međutim, ako netko koristi „politički nekorektne termine“ ili iznosi „politički nekorektne stavove“, to  se smatra njegovom slobodom.

"Često su žrtve ideološke cenzure i predstavnici različitih skupina koje djeluju u Poljskoj, čiji se sadržaj uklanja ili blokira samo zato što izražavaju stavove i pozivaju se na vrijednosti koje su sa stajališta društvene mreže neprihvatljive“, kaže Zbigniew Ziobro, poljski ministar pravosuđa, koji je nedavno najavio zakon i rekao da je sloboda izražavanja "jedna od najvažnijih vrijednosti demokratske države".

"Željeli bismo predložiti takve alate koji će omogućiti i jednoj i drugoj strani da pozivaju tijela koja će moći da presude krši li sadržaj koji se pojavljuje na tom i tom računu društvenih mreža doista kršenje nečijih osobnih prava i može li se to ukloniti ili je riječ o cenzuri", dodao je Ziobro.

Poljski ministar pravosuđa također se osvrnuo na to kako pitanje cenzure na društvenim mrežama može biti osjetljiva tema, ali da može negativno utjecati na slobodu ljudi, posebno onu koja uključuje slobodu govora.

"Shvaćamo da to nije laka tema, shvaćamo da bi na internetu trebala postojati i sfera jamstava za sve koji se osjećaju oklevetano, sfera ograničenja različitih sadržaja koja sa sobom mogu imati negativan utjecaj na sferu tuđih sloboda", dodao je poljski ministar, ali ostaje pri tome da je cenzura svega i svačega, praktički svega onoga što se ne sviđa jednom Zuckerbergu i njegovim gazdama, ipak cenzura, a ona je neprihvatljiva u navodno „demokratskim društvima“.

U slučaju da postoji poticanje na pobunu i  rušenje ustavnog poretka ili iznošenje laži koje su nekome nanijele bol ili materijalnu štetu, tu postoje zakoni i nema potrebe za cenzurom svega da bi se uklonio nezakoniti sadržaj.

Jednom kada poljski sud odredi da li zaista postoji cenzura nečijeg računa i elektroničke pošte, poljski Ured za elektroničke komunikacije može društvenu mrežu kazniti s ukupno 8 milijuna poljskih zlota, iekvivalentom od 2,2 milijuna američkih dolara, ako odbiju poštivati ​​sudsku presudu iz bilo kojeg razloga.

Istodobno, zakonodavci u Ujedinjenom Kraljevstvu ove će godine također razmatrati Zakon o internetskoj sigurnosti, sličnog novom poljskom zakonu o cenzuri.

Prema zakonu koji se traži u Velikoj Britaniji, platforme društvenih medija koje neće uspjeti zaštititi svoje korisnike od štetnog ili uvredljivog sadržaja mogu se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 18 milijuna funti ili 24 milijuna američkih dolara, pri čemu se u zakonu navodi da su na meti kao štetan sadržaj na društvenim mrežama „cyber maltretiranje“ i „širenje dezinformacija“. Ali potonje otvara niz pitanja, jer ako netko tvrdi da je nemoguće da su Skripali otrovani bojnim otrovom Novičok u Salisburyu, ta će objava vjerojatno  biti cenzurirana. Tako da u britanskoj verziji već imamo „proizvodnju istine“, dok poljski zakon štiti poljsku većinu, koja jeste konzervativna, katolička i nesklona liberalnim „vrijednostima“, ali vlada u Varšavi ne želi mijenjati narod, već zakone, što je u nas, kako se čini, utopija.

Christianity Daily

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar