ponedjeljak, 16. svibnja 2022.


Kažu da je Rusija izgubila blitzkrieg, ali je li baš tako? - Što vi kažete?

Danas, skoro tri mjeseca od početka kampanje u Ukrajini, još uvijek se moram boriti da se ne uzrujavam na raznorazne analize, od kojih su zapadne potpuno idiotizam, ali i među Rusima ima histeričnih blogera koji, bez obzira kakvi bili, oni koji propagiraju "urapatriotizam" ili "sve je nestalo", govore emotivno, ali uopće ne razumiju situaciju.

Sve da ostane kako jeste, postavimo tri pitanja:

1. Mogu li SAD sada koristiti Ukrajinu kao poligon za atomsko-bolioško-kemijski napad na Rusiju?  Ne zaboravimo da Pentagon, pod izgovorom da nema sredstava, još uvijek u skladištima drži svo kemijsko oružje „za otpis“.

2. Može li Ukrajina, da se sve trenutno „zamrzne“, ući u NATO?

3. Može li Kijevska hunta provesti operaciju etničkog čišćenja Donjecke i Luganske Narodne Republike?

Na sva tri pitanja je odgovor – Ne. I što ćemo sad? Ništa. Ide se dalje, uz prioritet oslobađanja regija Donjeck i Lugansk, iako za potonju nedostaje nekoliko sela i dva naselja, dok za DNR treba uništiti obranu u Avdejevki i Marinki, što se sustavno radi.

Ići će se i dalje, jer su sankcije ionako uvedene, NATO obećava širenje na Skandinaviju, iako to nije „ruski svijet“ i za Moskvu je dovoljno postaviti nove kooridnate u svoju nuklearnu trijadu, pa onda neka se misle Finci i Šveđani što  će i kako će.

Stvari u ekonomiji izgledaju odlično, s obzirom na sankcije i situaciju kakvu su prognozirali, rublja je stabilnija i jača nego ikad, čak prejaka, pa je Središnja banka mora malo i oslabiti zbog partnera u Euroazijskoj uniji i ZND, a na vanjskopolitičkom planu Lavrov čini „čuda“, iako ne treba činiti ništa posebno, već samo otići bilo gdje u zemlje u kojima živi 86% svjetske populacija, a nisu „kolektivni Zapad“, i svugdje je bio i biti će primljen kao „predstavnik velikog ruskog prijateljskog naroda te i te zemlje“. Rezerve se ponovno pune, priljev sredstava je enorman, zlata i juana ne nedostaje, ali nema hamburgera McDonalds i gaća Calvin Clein za trudnu transrodnu ženu s bradom. Moći će Rusi i bez toga, važno je da ima pšenice, nafte, plina i ruske vojske i mornarice.

A ovi „urapatrioti“ ili „sve je propalo“, a ima ih i u nas, čak iako su deklarativno na ruskoj strani, morali bi iz svake analize izbaciti iz sebe emocije. Politika i rat nisu za emocionalne osobe. Oni su odlični za žene koje vole primati ljubavna pisma u stilu mladog Werthera, ali analitika traži hladnu glavu.

Pa idemo vidjeti griješim li ako sarkastično kažem da je Putin planirao blitzkrieg u Ukrajini, pa je odmah odlučno odustao od amfibijskog napada kod Odese. Blitzkrieg je propao, ali je Zmijski otok ruski, tamo je i flota, pa tamo i dalje stoji nekoliko brigada Oružanih snaga Ukrajine već treći mjesec. Razumijete poantu?

Putin je planirao blitzkrieg u Ukrajini, pa je prvog dana izvedeno sto pedeset raketnih i zračnih udara. Blitzkrieg je propao pa treći mjesec zaredom sto do sto pedeset raketa i bombi raznih vrsta  dnevno stigne do teritorija bivše Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike i doslovno je ostavlja bez ičega što bi se moglo zvati vojna industrija. Točno, šalje Zapad ukrajinskoj vojsci svašta, ali dokle. I prije svega, što joj šalje? Haubice bez najvažnijeg dijela i najmodernijih projektila, koje nisu ništa bolje od onih starih sovjetskih, kao i avione iz rashoda, koje ruska PVO obara kao muhe. 

Putin je planirao blitzkrieg u Ukrajini, pa su vojnici već prvog dana krenuli u kolonama s ambicioznim ciljevima. Ukupno su ovako putovali točno tri dana, zauzimajući ogromne teritorije. Blitzkrieg je propao, tako da treći mjesec bilo kakvih rokova za trenutno planiranje operacija uopće nije određen. Nema žurbe, jer „blitzkrieg“ je isti i strategija je ista, a taktički se tu i tamo nešto promijeni, ali bez utjecaja na deklarirane ciljeve.

Putin je planirao blitzkrieg u Ukrajini, pa je dao nalog da se zauzmu svi veći gradovi, iako ga nije dao, već je rečeno da se oni okruže.

A onda je dao nalog da se svi sa sjevera vrate i odu na istok. A onda je Šojgu progovorio i rekao cijelom svijetu da će izvršiti operaciju zaokruživanja Donbasa.

Tijekom ovog mjeseca nije bilo velikih napada za probijanje fronta, pa sada svi govore kako je blitzkrieg propao i Rusija je blizu poraza, jer ruska vojska radi samo s topništvom i izviđačkim skupinama.

Putin je planirao blitzkrieg u Ukrajini, pa je zbog toga dopustio otimanje 300 milijardi zlatnih rezervi u zapadnim bankama, pa Rusija već treći mjesec uvodi ograničenja na prodaju izvozne zarade samo kako euro i dolar u odnosu na rublju ne bi toliko pali.

Putin je planirao blitzkrieg u Ukrajini, pa se nije obazirao na vijesti o odbijanju Europe od svih ruskih energenata. I tako imamo situaciju da je u uvjetima obijanja kupnje ruskih energenata izvozna zarada Rusije treći mjesec na apsolutno rekordnoj razini u povijesti.

Sve je smiješno, naravno. Očito je bilo taktičkih zadaća prvih dana, dok je bilo prilika, da se zauzmu što bolje pozicije. Ali postoji strategija sukoba, a to je sukob Rusije sa Sjedinjenim Državama.

I na kraju krajeva, neki stvarno misle da je Rusija mislila da će se Sjedinjene Države jednostavno uplašiti i da će Rusija uspjeti poduzeti nešto dok Sjedinjene Države ne reagiraju. Denacificirati četvrtinu Europe?

Kakav „blitzkrieg“ pobogu? Ovo će biti dug i težak rat, čak i ako se ograniči na teritorij Ukrajine, iako ni to nije malo. Ali dug i težak u smislu iscrpljivanja i tko će kome doći na koljenima da se sve završi, jer dalje više ovako ne može.

Već čitam da je za poskupljenja u Hrvatskoj, za otkaze i gašenje čitavih pogona „kriv Putin“, a nije kriv službeni Zagreb i nisu krivi briselski idioti koji su uveli pet paketa „paklenih sankcija Rusima“, pa je Moskva poduzela tek male protumjere. Što će biti ako uvede prave mjere. Zavrne plin i naftu i nema pšenice, ostalih žitarica i suncokreta, već samo za prijateljskih 86% populacije Zemlje? Njima ionako treba. Afrika je opet bez žetve, ali i Indija i Pakistan. Arapi tradicionalno nemaju žita, ali imaju zlata, juana, rublji, dijamanata, srebra, goveda, naranči, paradajza,… ma stvorit će oni sve, jer narod mora jesti, jer ako je gladan može provaliti u kraljevu rezidenciju, pa ode glava i starom Salmanu i malom princu Muhamedu i šeiku Hamadu bin Thaniju, da neće ni dočekati SP u nogometu.

Koliko ljudi voli biti "pametniji od Putina"? Baš onoliko koliko ih razmišlja ili rusofobno, što su ovi na Zapadu, ili oni koji ne razmišljaju hladne glave, već su ili „urapatrioti“ ili tipovi „Sve je propalo, propast ćemo i mi“.

„Tempo al tempo“, kako kažu Talijani, što bi mogli prevesti, dajte vremenu vremena da odradi svoje. Možda bi se moglo prevesti i kao „Tiha voda brege dere“, ali ovo definitivno nije „tiha voda“. Sukob je tu i Rusija je, prija ulaska u njega, osam godina promišljala, planirala, kumila, molila „zapadne partnere“ da budu partneri i da se samo drže obećanja, ali ništa. Od svega toga. E sada, kako ni Rim nije bio izgrađen za sedam dana, polako. Pustite budalaštine o „blitzkriegu“ i neka vojska, diplomacija i financijske i ekonomske vlasti rade svoj posao. To vrijedi za Ruse, a u nas za one koji to budu znali prepoznati. A ako ih nema, kad smo već kod izreka: „Vae victis“, odnosno, „Jao pobijeđenima“.

 

Broj komentara: 5:

  1. Predlai se hrabri momci u Azovstalu,uskoro ce se predati i ovi u Donbasu,ionako su bili zrtva Amerike a Zelinski je najebao,kako god to zavrsilo.Morati ce potpisati kapitulaciju,pobjegne u Ameriku u Evropske drzave,ovi ce ga koknuti jer nije izvrsio njihove zadatke.Moj Zelinski najebao si ,kad si naivan i glup bio.

    OdgovoriIzbriši
  2. Polako nije bas sve tako bajno kako god bilo u pocetku se islo na zaplasivanje koje nije uspijelo!I jedna i druga strana imaju gubitaka u ovom slucaju Ukrajinci vise!Ali fino se izvidja dronovima i onda poklapa artiljerijom.Da znam amerikanci su dali haubice ali bez digitalnog navodjenja tako da su one sada obicni topovi ali svjedno opasni ali ne toliko!I druga krama dolazi Ukrajna je puna zapadnog oruzija a sta ce biti kad se ouzije pocne dijeliti (prodavati ekstremistima)???
    Sta onda???

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa amerika dijeli oružje
    " ekstremistima " kako hoće , o čemu ti pričaš ? Uostalom jel ima dnaas većih ekstremista od ukrajine !?

    OdgovoriIzbriši
  4. Koliko se sećam to opkoljavanje i razvaljivanje je i bilo planirano mada se tada govorilo o većem broju neprijateljskih vojnika.

    OdgovoriIzbriši