subota, 4. lipnja 2022.


Bitka za Severnodonjeck (VIDEO/FOTO)

Jučer, a posebno danas, cijeli dan je u fokusu medija bila bitka za Severnodonjeck na istoku Ukrajine, a najoptimističniji zapadni mediji su izvijestili da su ukrajinske snage od izgubljenih 70% grada uspjele povratiti kontrolu nad 20%, pa je situacija bila 50% – 50%, kao da su kretanja na bojnom polju pitanje postotaka i nešto čime se na dnevnoj bazi bavi statistika.

Danas, nakon cijelog dana borbi u Severnodonjecku, Ministarstvo obrane Ruske Federacije javlja da se Oružane snage Ukrajine povlače u smjeru Lisičanska. Prema ruskim izvorima, gubici u pojedinim postrojbama dosežu i do 90% osoblja. Ali čak i da nisu toliki, svakako su ogromni.

„Jedinice Oružanih snaga Ukrajine, nakon što su pretrpjele kritične gubitke, neke jedinice i do 90%, tijekom bitaka za Severodonjeck, povlače se u smjeru Lisičanska. Kijevske vlasti, shvativši nemogućnost daljnjeg otpora i držanja industrijske zone u Severodonjecku pod kontrolom, naredile su kombiniranoj taktičkoj skupini 79. zasebne zračno-desantne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, te 117. i 118. zasebnom bataljunu 111. odvojene bojne brigade teritorijalne obrane da miniraju spremnike sa salitrom i dušičnom kiselinom u tvornici „Azot“, čija ukupna zapremina prelazi 100 tona.

Prema planu kijevskog režima, dizanje ovih spremnika s otrovnim kemikalijama u zrak navodno će odgoditi ofenzivu ruskih oružanih snaga stvaranjem zone kemijske kontaminacije.

Ukrajinske neonaciste ne zaustavlja činjenica da bi uslijed ovog terorističkog čina uz korištenje otrovnih kemikalija mogli stradati nedužni civili, kao što se ranije dogodilo stanovnicima naselja Kremenaja i Rubežnoje kao posljedica eksplozije 31. 05. 2022., kada su neonacisti tenkovima gađali nacionalistički spremnike s dušičnom kiselinom u istom poduzeću.

„Istodobno, u slučaju provedbe ove neljudske provokacije, vlasti u Kijevu, prema već razrađenom scenariju, planiraju optužiti ruske oružane snage za stvaranje ekološke katastrofe koju je sa širokom distribucijom materijala u ukrajinskim i zapadnim medijima“, zaključuje ruska komanda.

Ali u dopisnici Washington Posta govore o teškom položaju Oružanih snaga Ukrajine na tom području.

Novinari su razgovarali o situaciji s Ukrajincima, koji su rekli da im je teško održati svoje pozicije.

Ruska vojska je u vatrenoj moći duplo e superiornija od ukrajinskih snaga, piše The Washington Post.

„Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke, što utječe na moral vojnika. Teški bacači plamena TOS-1A "Solncepok", koji ih uništavaju čak i u rovovima, posebno su zastrašujući.

Ruska vojska radije ne ulazi u izravnu konfrontaciju, već u tom paklu melje Oružane snage Ukrajine topništvom.

Sažetak američkih novinara je da je obrana ukrajinske vojske kod Severodonjecka je na rubu kolapsa, a moral im je kao i uvijek nizak.

I onda jutros, kao da zapadna propaganda ima za vikend ponuditi bilo što čitateljima, pa je lansirana priča o „velikoj kontraofenzivi u gradu“, iako se na kraju završila s povlačenjem stranih plaćenika, koji su poslani u grad, uz ranije raspoređene ukrajinske snage.

Jučer su Ukrajinci pokrenuli protunapad na području Severodonjecka, pokušavajući napredovati u niz sektora. Na samom početku je bilo manjih gubitaka u čečenskim jedinicama, koje su se u sjevernom dijelu grada razdvojile od ruskih jedinica koje drže položaje iz smjera Rubežnog, dok jug grada drže jedinice LNR.


Zapravo, sve je to besmisleno za Oružane snage Ukrajine, jer će one na kraju ipak otići dalje od Severskog Donca. Ali ovo još jednom dokazuje da u ratu nema potrebe trčati pred rudo i pokušavati biti glasnik pobjede. Neprijatelj je aktivan i ide u protunapad i s tim se trebalo suočiti. I ruske snage su to učinile dobro.

Tamo je složen teren, zbog Lisičanska na uzvisini visi, plus rijeka. Zahvaljujući tome, Ukrajinci aktivno podržavaju svoje ljude u Severodonjecku. Zapravo, grad je probijen vatrenom podrškom iz Lisičanska.

Ali to je tako s obzirom na činjenicu da neprijatelj, za razliku od ruskih snaga, ne vodi računa o stambenim zgradama i civilima, jer su oni koji su u gradu ruske snage dočekali kao osloboditelje, a to potvrđuje mnoštvo snimki još od prvih dana kada su Čečeni zauzeli hotelski kompleks Mir i središnji gradski trg.

Osim toga, Severodonjeck i Lisičansk su još uvijek povezani mostom. Zašto nije srušen, pitanje je. Kontrolira ga neprijatelj i preko njega prebacuje pojačanja u Severodonjeck, a tuda ide i glavna opskrba Oružanih snaga Ukrajine. Upravo su jučer prebacili Legiju stranaca, gruzijsku jedinicu, u grad.

Dolazak "Legije stranaca" jučer u Severnodonjeck

 



Trik je u tome što Rusi napreduju, ali je nemoguće zauzeti Lisičansk kroz Severodonjeck. Za leđima neprijatelja koji se povlači nisu uspjeli i naletjeli su na industrijska područja. Ako je tako, nema potrebe napadati Lisičansk kroz Severodonjeck. Mora se ući sa strane Popasne. Ali to se ne može učiniti dok se ne riješi pitanje mjesta Zolotoje, gdje su se Ukrajinci dobro ukopali. Čak i ako ruske snage desnim krilom zaobiđu Zolotje preko Popasne, pitanje nije riješeno.

Iako je u teoriji moguće forsirati Severski Donec na području Severodonjeck-Lisičansk, frontalno je besmisleno napadati, jer će Ukrajinci sjediti i pucati, a ruska komanda mora slati mnoštvo pješadije, od kojih mnoge u smrt, a tako se više ne ratuje.

Ovo su snimke današnjeg potiskivanja ukrajinskih snaga iz Severnodonjecka, te ono što je ostalo iza njih, a ispod je karta šireg područja u kojem se vodi ova bitka. S druge strane, ukrajinska propaganda nema što pokazati, osim naslovne slike s nekoliko pješačkih vozila i pojačanja, te snimka „Legije stranaca“ gore, koji su trebali donijeti preokret u Severnodonjecku. Ništa od toga se nije dogodilo, a postotak, kojim su baratali mediji jutros, sada nije ni 50-50, već je uvelike u korist ruskih i lokalnih snaga. Koji je smisao ovog napada bio, teško je reći. Vjerojatno s nadom da će se uspjeti zadržati bar nekoliko dana, pa da posluži u propagandne svrhe. No to se, kao što rekoh, nije dogodilo, jer da jeste, Internet i mediji bi bilo preplavljeni slavljeničkim snimkama „pobjedničke ukrajinske vojske“. Osobno, ni na jedan takav snimak nisam naišao, samo na ovo što je ostalo poslije bitke, a objavljeno je danas kasno poslijepodne od strane press službe lokalnih milicija.




Grad poslije bitke






1 komentar:

  1. Sramota za Ruse je da im Ukrajinci pokusavaju bilo kakvu kontru u Severodonecku. Halo pa jedan most ih dijeli od Lisicanska. Umjesto da ga sruse I samelju ove na lijevoj obali, Rusi izvode tko zna sto I ovima dopustaju svasta. Most koji ce Ukrajinci ionako srusit.
    Jos tu nista nije jasno u gradu, ima oprecnih informacija a lazu i jedni
    drugi

    OdgovoriIzbriši