subota, 18. lipnja 2022.




Putinov plinski džudo – Bez ijedne protusankcije je EU doslovno bacio  na koljena

Skačite, zečići. Burzovne cijene plina u Europi skočile su za 65% u samo 36 sati. Tržište još nije vidjelo brži skok, a sve to bez reakcije na najnoviju najavu remonta Turskog toka.

Od 21. do 28. lipnja opskrba plinom Turskim tokom bit će na redovnom godišnjem održavanju, priopćeno je iz Gazproma.

"Transport plina duž oba kraka plinovoda Turski tok bit će privremeno obustavljen od 21. do 28. lipnja 2022. zbog planiranog preventivnog održavanja", objavio je Telegram kanal tvrtke .

Iz dugog lanca mehanizma globalne ekonomije ispao je samo jedan zupčanik, plinski kompresorski uređaj  Sjevernog toka 1. A onda su drugi i treći stavljeni na planirani popravak, smanjujući protok plina duž linije za 42%. Građani su se uznemirili i predložili da Gazprom požuri s popravkom. Ali kako? Jedna od jedinica nalazi se u Kanadi, u jedinoj tvornici njemačkog koncerna Siemens.

“Zbog nepravovremenog vraćanja plinskih kompresorskih jedinica od strane njemačkog Siemensa s popravka, iscrpljenog vijeka trajanja remonta jedinice plinskog kompresora i utvrđenih tehničkih kvarova motora, primljena je naredba Rostehnadzora o privremenoj zabrani aktivnosti, trenutno se u kompresorskoj stanici Portovaja mogu koristiti samo tri plinske kompresorske jedinice“, kaže Gazprom.

Gazpromov odgovor minirao je burzu, a Kanada je slegnula ramenima, jer zbog uvedenih antiruskih sankcija ne može  pustiti da oprema ode iz Montreala. Budući da su agregati za pumpanje plina razvijeni na temelju avionskih motora Rolls Royce, to je proizvod dvostruke namjene. Još jedan faktor pogoršava situaciju. Naime, kanadske vlasti uvele su izravne sankcije Gazpromu.

Dok su se Nijemci bunili, pokušavajući dobiti objašnjenje od Kanade, Gazprom je na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu podrugljivo nastavio trolati uspaničenu javnost, izvještavajući preko “kompetentnih izvora” da će preostalih pet kompresorskih stanica u službi „umrijeti“ za 208 dana. I to je to, kompresorska stanica Portovaja će se zaustaviti u skladu sa svim tehničkim i sigurnosnim propisima.

Vijesti o tržištu plina posljednjih mjeseci počele su brinuti zapadne analitičare, a neke je obuzeo užas. Ne bez razloga, naravno. Jednako tako je smiješno reći da Gazprom to ne radi samo kako bi zapadnim partnerima pokazao koliko su sankcije opasne po njih, prije svega, a Rusiju uopće ne diraju.  

Ispada da ruskog plina nestati za mjesec i pol. Prvo je Gazprom prekinuo isporuke preko Poljske plinovodom Yamal Europa, uvodeći sankcije protiv vlasnika EuroPol Gaza. Zatim je uskočila Ukrajina, odbijajući prihvatiti plin na jednoj od dvije kontrolne točke u Lugansku. Preostala linija kroz Sudžu je potpuno napunjena, ali jedva pumpajući mizernih 42 milijuna kubika dnevno.

Ispostavilo se i da će uskoro doći do dva tjedna potpunog gašenja Sjevernog toka 1, jer je došlo vrijeme za godišnje održavanje cijelog plinovoda. Odnosno, dnevno se gubi oko 70 milijuna kubika Sjevernog toka.

Zatim rutinsko održavanje, pa šlag na tortu - potpuno gašenje kompresorske stanice.

Ali sada je vruće i ljeto je, a plin se mora pumpati u skladišta za budućnost. Pobogu, pa nitko nije ukinuo zimu. A cijene skaču kao lude.

Bloomberg javlja da već sada Austrija, Njemačka, Italija i Francuska troše rezerve plina za zimu 2022. – 2023.

Počelo je trčati okolo u potrazi za kompenzacijskim zalihama. Preostali ukrajinski koridor je napunjen do kraja, neće biti moguće koristiti Yamal Europa zbog nevjerojatne arogancije Poljske, koja je doslovno pljačkom zaplijenila imovinu i opremu ruskih plinskih tvrtki. Turski tok, sa svojim malim kapacitetima, također je gotovo u potpunosti popunjen, a sama logistika neće dopustiti isporuke u sjeverozapadnu Europu. Ali i on je od utorka u remontu.

Najgore što su zapadni analitičari shvatili je da Gazprom neće žuriti i pokušati riješiti problem zaustavljanja svog Sjevernog toka 1, jer je potpuno   zadovoljan trenutnom situacijom. Jeste da poduzeće pumpa manje, ali bilježi višak profita zbog rasta cijena. Sat otkucava, skladišta plina Njemačke i drugih zemalja okovana ruskim plinom napunjena su tek napola. A neka su već 90% prazna u nadi da će doći zalihe američkog ukapljenog plina.

Ali što se dogodi? Najveća LNG tvornica u SAD-u objavila je da se zatvara na tri mjeseca, a ne na tri tjedna, zbog nedavne eksplozije. Čini se sve su se spojile sve zvijezde na zastavi rusofoba i u posjet im je došla sjeverna krznena životinja.

Čak i ako Nijemci na koljenima mole Kanađane da ukinu sankcije za Siemensove turbine, privremeni zastoj u isporuci, demontaža zaustavljenih komponenti, prijevoz do Montreala i natrag, neće osigurati količinu plina potrebnu za zimu. Za stanovništvo dovoljno, ali neke industrije će stati, kao automobil s praznim rezervoarom nasred autoputa.

Nema se čime zamijeniti turbine. Gazprom zajedno s kineskim suborcima razvija vlastite, ali će ta oprema biti puštena u pogon zajedno s plinovodom Snaga Sibira 2. To su načelni dogovori. Odnosno za par godina.

No problem je akutan danas i Stari svijet nema puno vremena da ga riješi. Ako se stisnu, ublaže apetite za potrošnjom plina ljeti, onda će do prvih dana listopada moći napuniti skladišta za 75 posto, ne više. Uvijek ako se pronađe dovoljna količina plina, ali tko  zna po kojoj cijeni?

Nesreća u tvornici Freeport u SAD-u nije samo nesreća. Ona je zapalila tržišta Azije, gdje daju puno novca za LNG, presreću ponude razmjene doslovno na moru. Za Europsku uniju ostaje sve manje plina, ali Gazprom to ne brine. Monopolistu sve odgovara. Aleksej Miller je na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu ravnodušno slegnuo ramenima i predložio najlakši izlaz iz plinske krize.

„Sjeverni tok 2 je potpuno spreman, kompresorske stanice su najnovije, cijev je puna. Ukinite sankcije i sutra ćemo krenuti s isporukama“, rekao je Miller.

Čim je prijedlog iznijet, dvije stranke iz vladajuće njemačke koalicije zaurlale su kao pomahnitali, posebno Zeleni. Upozoravaju Scholza da će pokopati njegovo kancelarsko mjesto ako se usudi samo nagovijestiti da će pustiti u rad Sjeverni tok 2.

Situacija je trenutno u zastoju. No, najtužnija vijest za staru damu EU opet je stigla iz SAD-a. Wall Street Journal izvijestio je da je nakon nesreće u tvornici za ukapljivanje plina u Teksasu cijena sirovina na domaćem tržištu pala za 17%, što je odmah utjecalo na Bidenov rejting, rekordno nizak za čitavog postojanja institucije predsjedništva u Sjedinjenim Državama. Države. Porastao je za četiri posto.

Dakle, Europska unija može gorko plakati, jer ovaj alat koristit će i Bijela kuća, do posljednje kapi plina. Kongresu je odmah dostavljen prijedlog za smanjenje zaliha LNG-a izvan Sjedinjenih Država i uvođenje koncesijskih kredita za vlastite proizvodne pogone za dodatnu preradu “plavog goriva”. Prije svega u gnojiva. Time će SAD smanjiti domaće cijene za potrošače. Prije svega cijene hrane. A gdje je politika Bruxellesa za niže cijene hrane na policama, dok doslovno divljaju.

Dakle, situacija je urnebesna. Gazprom nema gdje pronaći zamjenu za plinske turbine velikog kapaciteta, kao najsloženijeg elementa u rudarskoj industriji. Točnije, ne da mu se i firma šuti, neće glasnim izjavama smirivati ​​tržište. Načelno se neće obratiti drugom proizvođaču turbina, kao što je američki General Electric Company, sve dok je Siemens čvrsto na udici da ispuni ugovor o održavanju isporučene opreme. Neka Nijemci venu u pokušaju da uvjere Kanađane.

Rusija će do kraja sljedeće godine početi proizvoditi vlastite jedinice, za koje su jedva dobile projektnu dokumentaciju, pa nema smisla ubrzavati i širiti proces iz nekoliko razloga. Prvo, ove turbine se izrađuju za specifične projekte. Drugo, Europskoj uniji je muka od brbljanja o odbijanju ruskog plina, a sedmi paket sankcija se već piše. Washington će biti zadovoljan, jer je sve učinio da se veze Rusije i Europe prekinu, a potonje je, barem za sada, uspio.

Kao gospodarski projekt i konkurent američkoj industriji, plinovod Sjeverni tok 1 je zatvoren kao nepotreban. Koji je smisao Gazpromu i drugim izvoznicima da grade ekonomsku strategiju na umirućoj regiji u kojoj cvjeta pljačka,  bezakonje i mržnja na temelju rusofobije?

Ima pametnih ljudi koji znaju da će za godinu dana ponestati para od EU. A poslovni ugled Rusije, kao pouzdanog dobavljača, uopće nije patio. Gazpromu ne prijete kazne, jer nije prekršio nijednu klauzulu ugovora. Naprotiv, proizvođač turbina, njemački koncern, glavni je krivac za zaustavljanje protoka plina.

Situacija sa sankcijama pokazala je da nema ničega u glavama zapadne političke javnosti, na što su u ožujku 2022. upozorili američki stručnjaci iz  Bloomberga, koji je tiskao veliki članak o zatvaranju Sjevernog toka 2. Napisali su da može doći do prekida opskrbe kroz Ukrajinu, jer je tamo dotrajala oprema prvog plinovoda, a za 2023. zakazan je veliki remont cijele plinske kompresorske stanice. Ne stavljajte jaja u jednu košaru, jer su nade u LNG opasna iluzija.

Nisu poslušali, jer je rusofobija bila jača, iako kudikamo skuplja. Možda se nadaju  porazu Rusije u gospodarskom ratu? Vrlo pametno. Čista "petica" za najdublju analizu. Učite od Vladimira Putina, najljubaznije osobe na svijetu, koji je bez jedne ozbiljne protusankcije, bez odgovora na uvrede riječju ili djelom, doveo situaciju do razine prisilne ludnice u hodnicima moći EU. Možda se svi rusofobi otrijezne i pokrenu proces samobičevanja, uz ponavljanje: „Mea culpa, mea culpa“? Teško, ali i potpuno nevažno. EU kao institucija se ne mora pokajati , mora nestati ovakva kakva je.

Idemo u određenoj mjeri vjerovati u slučajnosti. Prva turbina "pokvarila se" tijekom sastanka NATO pakta u Ramsteinu. “Zapadni partneri” nisu donijeli nikakve zaključke, a sutradan su požurili u Kijev na ekskurziju. Glavni primatelji ruskih sirovina - kukavica i francuski predsjednik Macron, njemački kancelar Scholz i talijanski premijer Draghi, uz prateću cigansku plesačicu koju je predstavljao rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, odlučili su još jednom iznervirati glavnog dobavljača.

Tada su se “pokvarile” još dvije turbine Sjevernog toka 1. Koincidencija? Naravno. I uskoro će nevolje raširiti svoja crna krila nad ostalim ruskim plinovodima, naftovodima, neosiguranim brodovima za rasute terete i lučkom opremom, čak i uvezenim kamionima. Ako ne želite održavati, popravljati, mijenjati jedinice prema ugovorima – nitko u Rusiji neće reći ni riječ. Pričat će  o tome zimi. Mada je pitanje hoće li ovi luđaci uspjeti rastegnuti svoj politički remen do zime. Kao što rekoh, neka nam je Bog u pomoći. Nama koji smo u EU, a ostali će se već nekako snaći.  



Broj komentara: 6:

  1. I eto raspada EU do proljeća..Ako ne i prije !

    OdgovoriIzbriši
  2. i ko za neku stvar, možda ovo bude jedna od najhladnijih zima ! Baš zbog nedoststka goriva!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ivek, uvek je tako, uz onu stvar, ja zivim u Krusevcu, kada god odem nesto da kupim, promenjena cena, cekaju nas teska vremena, ne mogu da razumem EU, to je slozen,lep i funkcionalan mehanizam, i oni su kao kockari reskirali da ce se rusija raspasti, ne razumem, to je kao da stavis sve na malu kvotu i izgubis, ali imao si sve, cemu rizik

    OdgovoriIzbriši
  4. Da su glupi , nisu , znači nešto drugo je u pitanju a nisu riskirali , morali su...Ekonomija im je i onako bila pred raspadom , ne mislim na realnu već na onu finacijaliziranu..Bankarsko-monetarni sistem se je raspao..
    Pokušaće da svale to na Rusiju..

    OdgovoriIzbriši
  5. Puno je to veća igra a zove se preformacija drzava pojedinih na području EU.Kisinger je otvoreno američkoj i evropskoj eliti rekao da maknu prste od Ukrajine ili ceka katastrofa.Oko plina i tih turbina to je posao Globalista koji direktno vrste pritisak na evropsku elitu i ako se nedozovu pameti ide projekt totalne preformacije EU gdje kreće novi milionskih val izbjeglica iz Afrike, nove Drzave i jezici na tlu Evrope.Posebno stvaranje muslimanskih drzava koje će biti pod kontrolom Irana koji će biti novi globalni centar upravljanja.Moliti Ce mnoge Drzave EU Rusiju da ih primi u Ruski svijet ali će biti kasno.Sami sebi su evropljani jamu iskopali u koju će pasti.

    OdgovoriIzbriši
  6. EU gde zivim (u veseloj i nadasve rasturenoj Francuskoj) je birokratski trom i tupav sistem , nicega lepog u njemu nema. NAcionalni duh Francuske (i ostalih zemalja ) je ugushen u kakofoniji skupe , korumpirane , evropske unije. Ta "unija" je konstruisana na lazima i praznim floskulama , njena svrha je uvek bila razaranje drustvenog tkiva , despotska tehnokratska kontrola nacija , i ne demokratski sitem vladanja . Uopste me ne iznanadjuje glupost i mediokritet nasih lokalnih "raisa" , oni nepucaju u svoje noge , nego u nasha kolena ! Ako ista dobro bude izashlo od ove situacije to ce biti raspad EU , kraj njihove prljave nad nacionalne valute , i povratak pravim sociajlnim i drustvenim vrednostima i levih i desnih tendencija .

    OdgovoriIzbriši