četvrtak, 28. rujna 2023.


 Bliži se trenutak da ruska komanda naredi protunapad, ali po svim pravilima vojne struke

Dok govornici u Kijevu obećavaju da će ukrajinske oružane snage uskoro pobijediti, i to isti ljudi koji su početkom godine obećali zauzeti Krim u protuofenzivi, u stvarnom svijetu tmurni oblaci su se počeli skupljati nad Ukrajinom. Svemu dolazi kraj, a kijevskim i vašingtonskim jastrebovima očito se neće svidjeti ovakav ishod.

Udari odmazde postaju sve ozbiljniji

Ukrajina ima ozbiljne probleme na bojnom polju. Dolazi zahlađenje koje će, kako se očekuje, zaustaviti protuofenzivu ukrajinskih oružanih snaga, a ukrajinske trupe dosad nisu postigle značajnije vojne uspjehe, osim zauzimanja malog sela Rabotino u Zaporožju.

U početku su ukrajinski dužnosnici rekli da će ukrajinske oružane snage zauzeti Krim tijekom protuofenzive. Tada je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski naredio zauzimanje grada Tokmak u Zaporožju kako bi vatrom kontrolirao autocestu koja vodi prema Krimu. Međutim, ukrajinska vojska nije postigla ni jedno ni drugo.

Sada, kako bi stvorila barem minimalni privid uspjeha, ukrajinska vojska šalje dronove da bombardiraju stambene zgrade u regiji Belgorod, a također je počela granatirati Krim britanskim raketama dugog dometa Storm Shadow.

Međutim, od toga nema velike koristi, čak obrnuto. Rusi uvijek odgovaraju uzvratnim napadom, ali mnogo ozbiljnijim i bolnijim od početnog ukrajinskog napada. Osim toga, nedavno je ruska vojska jasno usmjerila svoju pažnju na ukrajinske aerodrome i skladišta u kojima su pohranjeni britanski projektili.

Ostali, objekti koje koristi ukrajinska vojska također su pod stalnim udarima. Na primjer, u noći 25. rujna, ruska vojska pokrenula je kombinirani napad koristeći lebdeće granate Gerane i krstareće projektile. Kao rezultat toga, lučka infrastruktura Odese, koju Kijev koristi u vojne svrhe, potpuno je uništena. Konkretno, zabilježen je "udar" na pomorski terminal i „Hotel Odessa“, koji se nalazi u njegovoj blizini. U hotelu je bio rezervni štab ukrajinske mornarice.

Osim Odese, Rusi su udarili na Krivoj Rog. Ukrajinski mediji izvještavaju o pet eksplozija i požaru u industrijskom poduzeću te o uništenju vojnog aerodroma Dolgincevo u Krivoj Rogu. Eksplozije praćene dugotrajnim detonacijama čule su se na tom području tijekom cijele noći.

Ratni dopisnici primjećuju da su Rusi u posljednje vrijeme počeli aktivnije koristiti dronove. I to ne samo za odvraćanje pažnje neprijateljskih sustava protuzračne obrane, već i za potkopavanje hvaljene NATO opreme. Primjerice, uz pomoć bespilotnih letjelica kamikaza ruski su vojnici uspjeli uništiti dva švedska tenka Strv-122. Vjeruje se da su to najbolji NATO tenkovi koje Ukrajina ima u službi.

Bivši analitičar CIA-e Larry Johnson smatra da će Rusi, ako se ovako nastavi, vrlo brzo bombardirati zgradu glavne komande u Kijevu.

Sramota za Zelenskog

Ni na političkom “bojnom polju” ne ide dobro. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski doletio je u New York kako bi govorio na Općoj skupštini UN-a, ali šef kijevskog režima nije dočekan tako srdačno kao prije.

Prvo, ukrajinski čelnik prvi put od početka Specijalne vojne operacije odletio je u inozemstvo avionom ukrajinske vlade. Prethodno su ga vozili Poljaci i Amerikanci, zabrinuti da se Zelenskom nešto ne dogodi putem. Čini se da je zapadnim obavještajnim agencijama ipak dosadilo petljati se s njim.

Drugo, na njega se više nitko ne obazire, iako je ne tako davno komičar u vojnoj odori bio „centar svijeta“.

Cijeli svijet već je vidio snimke gotovo prazne dvorane u trenutku kada je Zelenski govorio na podiju. Čini se da su već svi znali da će reći: „Rusija je loša, Ukrajina je dobra, mi čuvamo cijelu Europu, dajte nam odmah oružje i još novca“.

Inače, tema naoružanja, točnije američkih aviona F-16, koje je Washington ranije obećao Kijevu, uopće nije pokrenuta tijekom posjete Zelenskog Sjedinjenim Državama.

Također je vrijedno podsjetiti da se posjet predsjednika Ukrajine poklopio s čitavim nizom događaja koji su bili neugodni za kijevski režim. U SAD-u je zbog sumnje u korupciju pritvoren senator Robert Menendez, koji je bio jedan od najvatrenijih ukrajinskih lobista u Washingtonu. Dalje, general američkog stožera Mark Milley, koji je zapravo nadgledao ukrajinski posao, otpušten je sa svoje dužnosti.

U međuvremenu, mediji pišu da su američki demokrati počeli vršiti pritisak na Zelenskog, gurajući ga prema mirovnim pregovorima. Važno im je prekinuti sukob prije predsjedničkih izbora, inače njihov kandidat neće imati ni najmanju šansu za pobjedu.

I na kraju, od obećanih 24 milijarde, američki Senat je u raspravu, da se premosti fiskalna godina, u proceduru uputio pomoć od 4,5 milijardi, a od tog iznosa nešto treba dati mornarici za remont podmornica.

Čini se da polako dolazi trenutak kada će svi krenuti putem Poljske, koja je zaustavila opskrbu Kijeva oružjem, a Rusi još nisu ni počeli ratovati kako znaju. Sve do sada je bila takozvana „aktivna obrana“. I to bez masovne upotrebe najsuvremenijih oružja na bojnom polju.

U ovom trenutku ruske oružane snage uglavnom nastavljaju napadati ciljeve ukrajinskih oružanih snaga u neprijateljskim pozadinskim područjima. Sinoć je ruska vojska izvela napade na mete kijevskog režima na nizu teritorija, uključujući regiju Odese. Izvještava se o korištenju uglavnom napadačkih bespilotnih letjelica "Geran".

Kao rezultat toga, pogođena su skladišta goriva i maziva u regiji Izmail, koja su sadržavala gorivo korišteno od Oružanih snaga Ukrajine, izvještava danas, 28. rujna, informativno-analitički portal "Vojni pregled".

Pristižu informacije o eksplozijama, detonacijama i požarima u regiji Nikolajev i u dijelu regije Herson koji je pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. Ruski bombarderi napali su skladišta oružja i streljiva, kao i lokacije neprijateljske žive sile, koristeći zračne bombe FAB-250 i FAB-500.

Prema preliminarnim podacima, kao rezultat ovih napada, neprijatelj je izgubio najmanje 80 ubijenih i ranjenih ljudi. Uništeno je više od 100 tona streljiva koje je neprijatelj namjeravao upotrijebiti u djelovanjima na južnom smjeru.

Noć prije ruska avijacija napala je položaje ukrajinskih oružanih snaga u području Kupjanska. Uz pomoć zračnih bombi uništeni su položaji kijevskih režimskih trupa u blizini stanice Kupjansk-Uzlovaja. Ovo je južni dio Kupjanska, Harkovska oblast.

U Kirovogradskoj regiji udarne bespilotne letjelice pucale su na objekte u kojima su ukrajinske mobilizirane trupe prolazile borbenu koordinaciju. Prema nekim izvješćima, bilo je i do stotine stranih plaćenika iz različitih zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Poljsku.

Serija eksplozija dogodila se u objektima kijevskog režima u regiji Vinica. Prema preliminarnim podacima, ruske trupe gađale su vlakove s vojnom opremom i streljivom na ovdašnjim željezničkim postajama. Podaci o vojnoj opremi uništenoj u ovim udarima se razjašnjavaju.

Kada će se iz ove faze ruska komanda odlučiti za napad, to je teško reći, ali s ovakvim razvojem događaja, navedenim u prvom dijelu, Kijev postaje sve usamljeniji i tu negdje treba tražiti datum prelaska u kontranapad. Ali pravi, po svim pravilima vojne struke, a ne ovo ukrajinsko „grickanje“ teritorija, odnosno porušenih sela, kako predviđa NATO standard.

Broj komentara: 17:

  1. Trenutno se i meni čini da je evidentan pad ukrajinskog vojnog i političkog potencijala. Dok ukrajinsko stanje donekle i možemo ocijeniti ( evidentan vojno-politički pad potencijala) ne možemo uopće znati dali ruski vojni potencijal raste i kolikom brzinom a ni kada će dostići nivo potreban za efikasnu ofanzivu i poraz ukrajinske vojske. Na kraju priče rat se ipak ne dobija obranom nego napadom. Jučer sam čitao o bici kod Kurska koja je započela njemačkom ofanzivom i ruskom obranom i defakto završila nerješeno . Ali sama činjenica da je njemačka ofanziva slomljena bila je znak da je ruski potencijal velik i da će nijemci izgubiti rat. Slijedila je ruska nezaustavljiva ofanziva kao što svi znamo. E sad, dali ovo sad u Ukrajini podsjeća na bitku kod Kurska ???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tačno se zna da li ruski vojni potencijal raste i kad će da naraste samo ne znamo kako će tačno biti upotrebljen što se tiče dinamike:))) Ja verujem da imate još 6-8 meseci da ovako mutite vodu manje informisanom auditorijumu, jer, pre krupnih rezova, valja sačekati da se razvije bitka oko američkih izbora. I baš bih vam bio zahvalan da nam priopćite koji genije tvrdi da je kurska bitka završila nerešeno. Vita jela, zelen bor...

      Izbriši
    2. Za ruse nisam nigdje našao ni približno siguran podatak operativnom o broju vojnika na fronti ali i u rezervi (kad odbijemo ranjene i ubijene a dodamo nove ), broju tekova, oklopnih vozila, stanje sa granatama, raketama... Znam da je unatoč sankcijama bitno povećana proizvodnja ali se i troši i uništava oprema. Ako vi imate provjerene brojke pa objavite ih da "razbistrimo vodu". Što se tiče Kurske bitke izvor mi je wikipedija i nedavna opsežna Šerićeva analiza iz Geopolitike. I posve je nebitan izraz nerješeno, jer je kako sam napisao nakon nje slijedila nezaustavljiva ruska ofanziva.

      Izbriši
    3. Nemam ništa protiv izraza neriješeno. Samo bih pojasnio ono, što unosi terminološku zabunu. Naime, ne postoji Kurska bitka. Rsdi se o Kurskij operaciji, koja je trjala nedeljama i u okviru koje su se odbijale pojedinačne bitke. Ključnu bitku, onu kod Prohorovke, dobila je Crvena Armija. Ona se smatra prekretnicom u Kurskoj operaciji. S obzirom, da se radi o dugotrajnoj operaciji, mora se razmatrati ukupan njen učinak. Ni jedna armija, neposredno posle nje, nije mogla da učini sledeći korak, bez analiza i priprema. Njemački generali su planirali ukopavanje i dovođenje pojačanja, u cilju onemogućavanja davanja vremena Sovjetima za iskorištavanje uspjeha i napredovanja. Ali došlo je do iskrcavanja zapadnih saveznika na Siciliju i Hitlrler je odbio zahtjev njemačkih generala za prebacivanjem novih snaga i Njemci se odlučuju za povlačenjem i koncentracijom, znatno dalje od tog bojišta. Crvena Armija to primjećuje i bez daljih priprema, kreće u gonjenje. Upravo zato, zbog toga, što je Crvena Armija bila u stanju, da iskoristi efekat i izvuče korist od Kurske operacije ,smatra se Sovjetskom pobjedom. Da je Hitler poslušao generale, došlo bi do privremenog zatišja i priprema obije strane za nastavak Kurske operacije. U tom slučaju bi se moglo reći da je Kursk 1.0, završen neriješeno.

      Izbriši
    4. Spremam se pročitati knjigu Heinricha von Mannheima " Izgubljene pobjede ". Mislim da je tu i Kurska bitka ( operacija ) koju bi kao nijemci dobili da Hitler nije stopirao pojačanja. No svaki general za svoje poraze ( izgubljene pobjede) ima svoju priču. Jednino maršal Žukov nema i ne bi mogao napisati takvu knjigu kao von Mannheim. Žukov naime nije nikada izgubio ni jednu bitku !

      Izbriši
    5. Erich von Manstein je ispravno ime autora "Izgubljenih pobjeda"

      Izbriši
    6. Hehe, opet mutite. Nisam ja reagovao na pitanje tačnog broja ruskih trupa nego da li taj broj raste, a to ovde 99% ljudi zna jer je do sada bilo bar 20 izjava o tome sa najviših mesta, uključujući i Putina pre 5-6 dana. Analizirajući ponašanje Rusa do sada skoro sam siguran da te brojke koje iznose čak i smanjuju malo. Tačan broj, naravno, niko u Rusiji neće saopštiti. To je uostalom vojna tajna. Ali postoje procene, a jedna od njih kaže 400-450 hiljada ljudi u samoj 404 podeljenih na dve grupe radi rotacije i još 300 hiljada u dubljoj pozadini, ali takođe vezanih za SVO. Do pred finiš američkih izbora biće ih milionče ukupno. A šta reći za Wikipediju osim da i vrapci na grani znaju da je uređuje CIA (snajka CIA).

      Izbriši
    7. Kakva slučajnost da Dr. Martyanov baš danas spomene Mansteina. Doduše svrstao ga je u pisce bajki:)
      "The US Army studied armored warfare based on Patton's "advances" against virtually non-existent Wehrmacht's armor in Lorraine, and from the fairy tales by MANSTEIN and Guderian, who had to confabulate in order to explain how, in the end, they got beaten by Katukov and Rotmistrov tank armies."

      Izbriši
  2. Cvaj ponovo, Petar varan je postojao prije 500 godina, u to vrijeme se moglo ubijati koga zelis i kako zelis. Poslije 26.000.000 miliona Rusa u 2 cvaj ratu treba cuvati svoj narod i to Putin Nosferatu radi, Varan Zelenski cvaj to ne radi pa je izgubio 500.000 stoke sitnog zuba. (nije mi jasno jesu li Kinezi i Hinduzu cvaj varani)
    Rusija (do sada) nikad nista nije osvajala osim u pravcu Sibira, nikada nije mislila ratovati na tudjem terenu zato je njeno oruzje prilagodjeno ruskoj stepi. Ruski generalstab ce odluciti kada je vrijeme za povecanje ruskih republika, medjutim mislim da je to najbolje kada zapadno oruzje ne vrijedi nista a ruskom oruzju nista ne fali. To je vjerovatno vrijeme kisa i niskih temperatura, pa vidjecemo. Ovdje na zapadu mnogi kazu (posebno vrhuske) da je Rusija okupirala drugu zemlju, ali to je njihovo oduvjek. Sta oda ta kazemo za Englesku (Skotska, Vales, Irska), Francusku (Saar), Italiju (Sud Tirol), Spanjolsku (Katalonija) itd. Ukratko receno SSSR je bio nastavak Carske Rusije i tako je trebalo da ostane, Jelcin i Gorbacov ce u ruskom narodu biti zapamceni kao dvije naivne budale i izdajice. Po tome Poljska i balticki patuljci ne treba ni da postoje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dodaj ispod Cicaka: Tvoj idol Nosferatu je izjavio da se rat nikad vise nece voditi na ruskom teritoriju. Rusiju hazari tuku, svako malo im zbombaju nesto u Rusiji a to je tek pocetak, pricekaj iducu godinu. Jel lagao, jeste. Jel prijetio sto puta crvenim linijama, jesu li mu braca varani sa zapada svih sto presli, jesu. Jel se sto osvetio, nije. Jel prije godinu i po izjavio da se nitko ne mijesa u rat, jel se mijesaju slanjem oruzja i danas hazarija cvaj ima vise protutenkovskih i protuzrakoplovnih raketa vise nego sto ima tenkica i zrakoplova na planetu, mijesaju se. Jel zbombo tocke odlucivanja londonderi i fasington, nije. Prijeti praznom puskom i nitko ga ne sljivi. Posao klorofilnog je da sto vise ukra posalje na ahiret. Flekavi i alkos su varani.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jubaru Javatar jarane, masala, prvi put da razumijem sta pises. Moj idol je svako ko j.... ovaj truli zapad, recimo Orban i ko podrzava bilo koju od nasih zemljica (Kosovo nije moja zemlja). Tacno je da se Putin do 2007-me pokusao uvaliti medju tvoje Varane, ali nije uspio, o njegovom ponasanju sve sto si napisao skoro je tacno i tu se slazemo. Medjutim ne slazemo se sa zakljuccima, Tvoj Nuks ne treba nikada upotrijebiti, jer kad jednom pocne ne zna se gdje ce zavrsiti. Na zapadu pocinje da se osjeca ovaj rat, ne samo sto se tice novaca nego i u drustvu, pojavljuju se pokreti protiv te tzv. zelene agende, roditelja 1 i 2 itd. Sto duze rat bude trajao to ce se ovi pokreti osnaziti. Sam rat pocinje da ide u korist Rusa, i ne vodi se na Ruskoj teritoriji nego na Ukrajinskoj (koja jeste Rusija, ali su svi protiv nje). Sto rece pricekacemo sljedecu godinu, s obzirom na inflaciju (pogotovo ako zima bude hladna), po meni ce zapad pustiti Ukrajinu niz vodu.
      Jedno pitanje: ako su zapad, Kina, Indija Varani ko nije? Hazari koliko znam su jevreji, ne znam da li ih ima toliko i da li im odgovara pobjeda Ukrajine.

      Izbriši
    2. Jos da mi je saznati imena tih is Rozmarine bebe i Hazarije da vidimo ko je na svjetskom dvoru, ili kako je moderno kazati teorije zavjere ili duboke drzave.
      A ne znam ni sto ce im ovoliki nered na svijetu, shvatam da Davos Hoce da smanji populaciju na 1.000.000.000.000 , ali ne znam sta hoce Bilderberg i koga sve treba da ubije Gladio. Bah stvarno nisam informisan.....a mozda je i bolje prozivicu ovo zivota sto mi je ostalo u neznanju.
      Znas imaju li sta sa tim Vanzemaljci, citam da su se oni spustili na zemlju i sve organizovali is Roswell-a?

      Izbriši
    3. Jbg Subi unatoč svemu Rusima ide daleko bolje nego ovima na zapadu..A kanalisanje ka nuks sukobu je započeto još davno prije , do istog će doći nema sumnje ...

      Izbriši
  4. Čitam danas da je Putin dozvolio povratak Wagnera na frontu pod komandom Truscheva. Zna li iko dali će to biti u približno punom sastavu i sa svom opremom kao nekad i pod imenom Wagner ( makar ratnim ali da se zna ) ili će biti fragmentirano raspoređeni kako ne bi bilo koncentracije Wagnerovih snaga na jednom mjestu? Ako će biti Wagner u punom sastavu to je znak da se sprema ofanziva.

    OdgovoriIzbriši
  5. To sa Wagnerom je cudno, prvo su napisali da dolazi kod Kupjanska, zatim kod Bahmuta, pa su rekli da se povlaci iz Afrike, pa su rekli da ce Truschev biti komandant, pa su rekli da nece jer i prije nije bio komandant nego veza sa vojskom. Onda su rekli da ce komandant biti Surovkin, pa da ce se povuci pa nece id Bjelorusije.
    Meni nista nije jasno, mozda Babic ima bolje informacije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Surovikin je na svim slikama u civilki, sa bradom i mislim da nije više pripadnik ruske vojske.

      Izbriši
  6. Ja znam ime Rouzmerine bebe ! Zove se Pranoidna Šizofrenija.

    OdgovoriIzbriši