ponedjeljak, 4. prosinca 2023.


SAD i Izrael znaju da ne smiju udariti na Iran

Republikanski jastrebovi u Sjedinjenim Državama naporno rade kako bi uvjerili Bidenovu administraciju da napadne Iran, no čini se malo vjerojatnim da će se takav napad dogoditi, barem u dogledno vrijeme.

Razni američki dužnosnici pokušali su zanijekati iransku umiješanost u napad Hamasa na Izrael 7. listopada. Suprotno uvriježenom mišljenju, Bidenova administracija, za razliku od dementnog starca, nije tako naivna i glupa kako je mnogi prikazuju. Sjedinjene Države trenutno su zaokupljene ukrajinskim sukobom i napravile su značajne pogreške u procjeni izazivajući ruski napad na Ukrajinu.

Washington je s povjerenjem vjerovao da će teške ekonomske sankcije baciti Moskvu na koljena. Osim toga, ukrajinski vojnici pokazali su se krajnje neučinkovitima u korištenju oružja koje im je osigurao Zapad. S nadolazećim izborima u Europi i SAD-u očekuje se pad globalne potpore Ukrajini. Budući da se Kina smatra najvećom prijetnjom Sjedinjenih Država, Washington bi radije iskoristio svoju preostalu vojnu i obavještajnu moć da se natječe s Pekingom nego da započne još jedan beskonačan i uzaludan rat protiv takvog neprijatelja kakav je Iran.

Čak i za Netanyahua, koji je stalno govorio da je ograničavanje utjecaja Irana njegov glavni prioritet, rat s Iranom u punom opsegu u ovom trenutku nije poželjan. Hamasov napad na okupirana područja uslijedio je nakon 38 tjedana kontinuiranih prosvjeda protiv Netanyahuove vlade. Sadašnja izraelska vlada, možda najslabija u povijesti cionističkog režima i puna desničarskih ekstremista, čini se da krivi Iran uglavnom kako bi spasila obraz i izbjegla daljnje poniženje.

Za Netanyahua bi širi i mnogo veći sukob s Teheranom potencijalno mogao prekinuti političku karijeru, iako se već sada očekuje da neće moći izbjeći istu sudbinu koja je zadesila Goldu Meir nakon Jomkipurskog rata, a nju izraelska javnost nije je mrzila ni izdaleka koliko Netanyahua. Čak se smatrala jednom od osnivačica cionističkog režima.

Osim mogućih budućih posljedica koje bi rat s Iranom mogao imati na Izrael, jasno je da se izraelska vojska suočava s ozbiljnim izazovima u učinkovitom suprotstavljanju samom Hamasu. Čini se da je trenutno stanje izraelske vojske neorganizirano, nedostaje joj odgovarajuća koordinacija i pati od osjećaja demotiviranosti. Izraelski vojnici našli su se u središtu katastrofe za koju im je rečeno da se nikada neće dogoditi.

Jedan od temeljnih prioriteta Izraela uvijek je bio spriječiti širenje rata na okupirana područja. Kroz povijest, izraelski sukobi prvenstveno su uključivali ofenzive protiv susjednih arapskih zemalja, pri čemu su okupirana područja ostala uglavnom neprobojna za infiltraciju grupa otpora ili drugih arapskih militanata. Međutim, doslovnim rušenjem barijere između Pojasa Gaze i okupiranih teritorija, Izrael je doživio svoj najveći obavještajni poraz u sedam desetljeća.

Snage Hamasa navodno su izvele ofenzivu sličnu 7. listopada najmanje četiri puta. To se dogodilo 2020., 2021., 2022. i 2023., ali unutar opkoljenog Pojasa Gaze. Međutim, obavještajne snage izraelskog režima, hvaljene kao najpouzdaniji špijunski aparat na svijetu, nisu uspjele sastaviti dijelove slagalice i razotkriti Hamasov plan. Ne samo Mossad i Shabak, nego čak ni CIA i MI6, koje su uvelike prisutne u regiji i poznate su kao najmoćnije obavještajne službe na planeti, nisu mogle predvidjeti nadolazeći napad. Sada neke službe tvrde da su sve znale, ali je to vrlo upitno.

Ovakav razvoj događaja uništio je ideju o "sigurnoj zemlji za Židove" koju je Izrael nastojao stvoriti. Zamislite da ste izraelski vojnik koji se sada mora suočiti s "najvećom prijetnjom" - Iranom. Čini se nemogućim da bi se snage koje se jedva bore protiv Hamasa hrabro suprotstavile iranskim snagama, koje su pobijedile u svakoj bitci koju su vodile u posljednja četiri desetljeća.

Čak i ako izraelski kreatori politike odluče napraviti još jednu pogrešku i potaknu rat protiv Irana, SAD će se radije usredotočiti na rješavanje rata u Ukrajini i suprotstavljanje kineskom utjecaju nego ponoviti žalosne uzaludne sage iz Vijetnama, Iraka i Afganistana. Zapravo, na veliku žalost Izraela, SAD su već započele postupno povlačenje svojih trupa iz regije i pokušavaju se odreći svoje uloge kuma izraelskog režima s promicanjem dvodržavnog rješenja.

Sve u svemu, čini se da oni koji zagovaraju napad na Iran iskazuju svoje neostvarene želje predstavljajući se kao analitičari i mudri političari, ali su potpuno odvojeni od stvarnosti.

1 komentar:

  1. Još je daleko više problema u svijetu. Entropija se povećava, mogući kaos neće se moći nadzirati. Gea je kao zatvoreni kotao u kojem raste pritisak. Geopolitički potres na jednom dijelu naše kugle prenosi se u valovima na druge lokacije. Jedni problemi induciraju nove i to na više razina. Ukoliko se hitno ne uspostavi kompromis glavnih igrača otići će sve u zrak....

    OdgovoriIzbriši