srijeda, 10. travnja 2024.


100 milijardi eura: Mrkva za ukrajinsko lipsalo magare

Prije nekoliko dana održan je NATO summit, na kojem je Stoltenberg rekao dvije stvari.

Prvo, Ukrajina će sigurno biti primljena u NATO. Jednog dana. Nitko ne može reći kada. Magarcima treba mrkva.

Drugo, predložio je stvaranje fonda za pomoć Ukrajini u iznosu od 100 milijardi eura. Jednog dana. Nitko ne može reći kada. Magarcima treba mrkva.

Što se tiče fonda od sto milijardi. Utjecajni portal Politico piše kako je ovaj prijedlog bio iznenađenje za sve sudionike, a Stoltenberg ga je bacio iz vedra neba. Nikakvih preliminarnih pregovora i dogovora oko toga nije bilo, a ponajviše se čini da je to bila osobna “briljantna ideja” starijeg gosta ovog bala vampira.

A zatim Reuters piše da su se ministri vanjskih poslova NATO-a sastali u Bruxellesu kako bi razgovarali o pružanju dugoročne pomoći Ukrajini, uključujući Stoltenbergovu inicijativu za stvaranje fonda u iznosu od 100 milijardi eura, ali nakon sastanka, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg ograničio se na to da bi ta odluka mogla biti usvojena na summitu NATO-a u srpnju, no točan iznos tek treba biti odobren.

Ali Europska unija nema dodatnih 100 milijardi. Ni SAD nemaju dodatnih 60 milijardi, stoga je moguće glasovanje o dodjeli ne “pomoći” Ukrajini, nego o kreditu, koje se u Kongresu trebalo održati 9. travnja i ponovno je odgođeno na neodređeno vrijeme.

A onda, do srpnja možda neće biti potrebno ništa odlučivati. Ili će Zelenski ili Ukrajina umrijeti.

O da. Početkom ljeta su i izbori za Europski parlament, pa bi se do idućeg summita NATO-a sastav sudionika mogao znatno promijeniti, a euroskeptici bi mogli ući u strukture Europske komisije. A onda će biti sasvim druga situacija.

Opet, do srpnja bi ruska vojska već mogla zauzeti Harkov i biti na periferiji Odese. Zašto onda davati dragocjene resurse propalom režimu koji danas, kroz pojedine likove, aktivno pokušava pobjeći gdje god je moguće – neki u London, a neki u Moldaviju?

Dakle, sigurno će im nešto dati, ali kasnije i ako se bude moglo.

Nema para kolektivni Zapad. Njemačka nema novca za davanje subvencija poljoprivrednicima koji štrajkaju. Njemačka ima proračunski deficit od 50 milijardi eura. Francuska nema novaca pa mora smanjiti izdatke za obranu i obrazovanje za 10 milijardi. U Britaniji, koja zatvara posljednje metalurške pogone i službeno proglašava prelazak u recesiju, nema novca. Oni nemaju ništa.

Sve njihove inicijative zapravo su usmjerene na to da smisle deset relativno poštenijih načina zaduživanja. Makar u obliku euro-obveznica, makar u obliku ratnih obveznica. Daj mi koji euro, inače će Putin napasti!

Kakva "pomoć Ukrajini"? Zapadne zemlje trebaju nekoga da njima pomogne.

 

2 komentara:

  1. Ovo je cirkus.
    Trazili ste, gledajte.

    Prekrseni su osnovni principi svih prirodnih zakona. A protivu toga se ne moze.
    Nikad nije moglo nesto iz nista.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdenko, desetka, u par recenica si objasnio gradjanski rat u ukrajini, koji zapad promovise, e pa po mister smitu iz matrixa, sve ima svoj pocetak,sredinu i kraj

    OdgovoriIzbriši