petak, 6. svibnja 2022.


Intenzitet borbi u Ukrajini se povećao i ruske snage probijaju prve utvrde za slom "Grupe Donbas" - FOTO / VIDEO / MAPE

Danas je, nakon teškog raketiranja čeličane Azovstal, koje je trajalo cijele noći, iz podzemnih skloništa na rusku stranu prešlo 500 civila. Neonacisti skupine Azov su očito odlučili biti „svete žrtve“, toliko potrebne kijevskoj i zapadnoj propagandi. Tim gore po njih, jer onima koji su se ranije predali ruskim snagama imaju maksimum kojeg mogu imati ratni zarobljenici. Od smještaja, hrane, do liječničke pomoći, televizije, društvenih igara kao šah i kartanje, cigarete i Internet da se posebnim telefonom povremeno jave svojima. Uz kontrolu stražara, naravno.

Oni u katakombama Azovstala šalju plačljive apele Europskoj uniji, Washingtonu, čak i Erdoganu, da ih izvuku i evakuiraju u treće zemlje. No, po nalogu Vladimira Putina to neće moći i moraju položiti oružje ili će umrijeti. Izbor je njihov.

Na frontu situacija eskalira i ruske snage pomjeraju svoje linije, uništavajući pri tome osam godina građene utvrde ukrajinske vojske. Jednom uništene, iza njih je stepa i mogućnost preživljavanja je gotovo nikakva.

U Mariupolju su savezničke snage zauzele deponiju na jugoistočnoj periferiji tvornice Azovstal. Napadi na položaje pukovnije Azov ne prestaju, a nakon što su izjavili da su spremni za razmjenu civila za hranu, neonacisti su izjednačeni s teroristima.

Guljaipolje i Orehovo su neprestano pod vatrom. To su dva glavna utvrđena područja Oružanih snaga Ukrajine i neonacista u ovom smjeru. Nakon razbijanja obrane kod Guljajpolja će biti moguće razviti ofenzivu prema sjevernoj skupini, koja na Slavjansk napreduje sa sjevera.

Zapadno od Orehova, Oružane snage Rusije zauzele su malo selo Ščerbaki. Preuzimanje kontrole nad Orehovom otvorit će put ofenzivi prema Zaporožju.

Na cijelom potezu Novoukrainka - Ugledar - Sladkoe fronta se izravnala i sada su ruske snage u puno povoljnijoj situaciji.


Teške borbe se nastavljaju u smjeru Limana i u trokutu Rubežnoje-Severodoneck-Lisičansk.

Tempo napretka je kompliciran zbog velikih šumskih požara između Limana i Jampola i ispod naselja Jarovaja i  Svjatogorska.

Ruske trupe stigle su do Donjeca na području od Jampola do Kremenaje. U tijeku su topnički dvoboji. Na položajima su neprijatelji u naselju Serebrijanka, Belogorovka i Privolje podvrgnuti topničkim i raketnim udarima.

Smjer Lisičansk-Severodonjetsk

Postoje nepotvrđene informacije o streljačkim borbama u Serebrijanki, Privolju, te zapadnoj periferiji Lisičanska.

Jedinice Luganske armije napreduju s juga prema Lisičansku. Zauzeto je važno čvorište - Svetličnoje, a borbe se vode u Nižnjem i Orehovu.

Savezničke snage završile su čišćenje stambenih četvrti Rubežnoja, a posljednje neprijateljske jedinice utvrdile su se u tvornici baruta Zarja.

Zauzeto je naselje Vojevodovka, između Rubežnog i Severodonjecka. U istočnim četvrtima Severodonjecka i u šumama na strani Vojevodovke vode se borbe.

Uspostavljanje potpune kontrole nad Severodonjeckom nemoguće je bez zauzimanja Lisičanska, koji se nalazi na visokoj zapadnoj obali Donjeca

U Popasni, koja je slobodna, savezničke snage razvijaju ofenzivu duž željezničke pruge.

Naselje Troickoje je zauzeto, a ofenziva se nastavlja prema New Yorku, kako su Ukrajinci preimenovali jedno malo selo u tom području. Oslobađanje mjesta Troickoje i obližnjeg zaseoka je oslabilo topničke napade na Gorlovku. Konačno, nakon osam godina granatiranja s tih položaja, koje nitko na Zapadu nije popratio izvješćima u medijima.

Protuofenziva Oružanih snaga Ukrajine kroz Severski Donec

Ukrajinski vojnici nastavljaju s pokušajima da prijeđu rijeku Severski Donec i zadobiju rusko uporište na ovoj poziciji.

Inženjerske jedinice Oružanih snaga Ukrajine uspjele su izgraditi dva pontonska prijelaza na području Protopopovke i Zavgorodnog i organizirati njihovo pokrivanje. Nekoliko neprijateljskih vozila s diverzantima je prešlo rijeku i pokušavaju se zadržati na suprotnoj obali.

Pontoni su postavljeni nekoliko desetaka centimetara ispod razine vode i skriveni su od vizualne detekcije.

Kako bi pružili potporu i skrenuli pažnju Oružanih snaga Rusije, skupina vojnika specijalne postrojbe prešla je rijeku Severski Donec južno od Kapele. Zadaća im je zauzeti naselje Rudnevo. Vatrenu potporu pruža im raketno topništvo iz okolice Kapele. No, sada su Rusi u bitku bacili sustave TOS-1A i Smerč.

Za Ukrajince, izviđanje i određivanje ciljeva provodi bespilotna letjelica Bayraktar sa aerodroma Čugujev, pa će on bez sumnje biti uništen.

Iako informacija nije neovisno potvrđena, a prvo je izašla na Twitteru, ukrajinski mediji navode kako „gori ruska fregata „Admiral Makarov“ opremljena Kalibrima“.

„U tijeku je operacija spašavanja. Iznad fregate lete zrakoplovi, a u njenoj blizini nalazi se i više spasilačkih brodova“, navode Ukrajinci, bez ikakve snimke, ili bilo kakve potvrde o povećanim aktivnostima ruskih snaga kod Zmijskog otoka.

Ovo je snimka koju su, navodno, „objavili Turci“, na kojoj se ne vidi ništa, niti se zna od kada je i gdje je snimljena.

Za razliku od ove snimke, ovo su stvarne posljedice ruske ofenzive:








 

 

Broj komentara: 7:

  1. Taj konkretan snimak je grafički...iz neke igrice ili sl.fizika rakete koja je ispaljena jednostavno je nerelna...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ok ali to je sve nista realno ide se polako!
    A kod Harkova Ukrajinci su u kontrofenzivi.Tako da sve to ide slabo i nikako!!I dalje se mrcvare i jedni i drugi a oruzije se sa zapada slijeva u gotovo neogranicenim kolicinama.Ako je Makarov stvarno pogodjen onda je to totalna sramota!!!To je brod iz 2017 godine i nema opravdanja za gubitak

    OdgovoriIzbriši
  3. Koji optimizam, vec 2 mjeseca, iz clanka u clanak, al bez dodatnih snaga I rusenja mostova na Dnjepru nista od svega...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ruske snage stoje na mjestu niti metar nisu se pomakli.Ukrajinci se dobro utvrdili jer znali su da će ih Rusi napasti i da će biti odlučujuća bitka na tom području.Zato vrijeme ruski oligarhi i dobar dio u ruskoj armiji govore o nezadovoljstvu ruske politike a posebno u vojski jer boje se da će nakon ovog rata odgovarati pred međunarodnim sudom za razne zločine i odbijaju pojedina naređenja.Uz sve to Ukrajina Vrsi protuofenzivu a narednih dana ocekuje se da Poljska vojska stupi kao mirovna vojska u Ukrajini a Zelinski je poslao službeni zahtjev Poljacima.U tom slučaju ako Rusi napadnu Poljake, Nato aktivira clanak 5 u vezi Poljska i zajedno napadnu Rusku vojsku u Ukrajini.Rusija je tu onda popusila a scenarij je vec dogovoren i spreman za realizaciju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. MA jel, onda ce pocet takticke pametnjakovicu

      Izbriši
    2. Najsporije će i najobzirnije biti na jugoistoku Ukrajine iz razloga što je stanovništvo doslovce taoc dobro organiziranih vojnih postrojbi (indoktriniranih/plaćeničkih) koje su prošle 8 godina drila i pranja mozga. Kad Lavov i zapadna Ukrajina dođu na red....brajo tu će biti tepih i engleska travica. Identično bi prošli i Poljaci.

      Izbriši

  5. AHahah opet ti sa pouzdanim izvorima hahahaha

    OdgovoriIzbriši