subota, 11. lipnja 2022.

Kolika je stvarna brojka Oružanih snaga Ukrajine?

Vlasti Ukrajine su u različito vrijeme navodile brojke od 600 tisuća do milijun ljudi, pa je bilo potrebno detaljnije ispitati stvar. Na temelju više izvora, curenja informacija iz Oružanih snaga Ukrajine i otvorenih informacija, može se izračunati približan broj ukrajinskih vojnika na svakoj od aktivnih bojišnica.

Stvarna veličina Oružanih snaga Ukrajine i dalje je vrlo kontroverzna tema.

1. Sjever regije Harkov i smjer Čugujev

Osim što nije najvažniji za obje strane, ovo je manevarski sektor fronta. Ukrajina je ovdje pokušala organizirati protuofenzivu, ali je naišla na žestok otpor Oružanih snaga Rusije.

Sada se tamo vodi pozicijski rat u pravcu Harkova. Broj Oružanih snaga Ukrajine ovdje je oko 40 000 ljudi, koji aktivno manevriraju od Harkova prema sjeveru i istoku regije. Mnogi od njih nalaze se u gradu ili prigradskim naseljima. Tu je i nacistička postrojba "Kraken", te nekoliko brigada teritorijalne obrane.

Od istaknutih dijelova Oružanih snaga Ukrajine tamo su:

- 92. mehanizirana brigada;

- 72. mehanizirana brigada;

- 113. "plava" brigada teritorijalne obrane

- "Krakeni", zajedno s harkovskom policijom i neonacistima "Desnog sektora".

Tijekom napada na Cirkunovo sudjelovala je i postrojba Nacionalne garde „Omega“.


2. Izjumski smjer

Uobičajeno, to se počinje južno od akumulacije Pečenegski i završava sjeverozapadno od Slavjanska.

Ovdje su zapaženi nacisti iz "Karpatske Siče" i teritorijalna obrana, ali je primjetna i prednost Nacionalne garde i personalnih postrojbi Oružanih snaga Ukrajine.

Od dokazano prisutnih jedinica tamo su:

- 25. zasebna zračno-desantna brigada;

- 3. zasebna tenkovska brigada.

Ovdje se definitivno može govoriti o više od 40 000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine.


3. Donbaski pravac

Ovo je najtoplija točka sukoba s visokim intenzitetom borbi. Vlasti Donjecke Narodne Republike navele su da se na dionici od Avdejevke do Slavjanska nalazi oko 70 000 ukrajinskih vojnika. Ovdje vrijedi dodati bližu pozadinu, gradove južno od Avdejevke i još jednu veliku aglomeraciju od Avdejevke do Guljaj Polja na jugu. Ukupno, postojeća skupina Oružanih snaga Ukrajine ovdje ima do 120 000 vojnika.

Ovdje su također viđene snage Nacionalne garde Ukrajine, „Azov“ i ogroman broj stranih plaćenika. Najočitiji jaz bile su snage Teritorijalne obrane, koje su uspješno bježale u Severodonjecku, gdje je u bijeg natjerana 111. brigada.

Samo na sjeveru Slavjanska možete vidjeti brigade:

- 81. jurišna brigada;

- 571. motorizirana brigada;

- 3. tenkovska brigada;

- 95. jurišna brigada.

Dalje od zapada prema istoku idu:

-79. brigada,

- 128. brigada,

- 58. brigada,

- neonacisti bojne „Donbas“,

- korpus stranih plaćenika,

- 24. mehanizirana brigada,

- 17. tenkovska brigada,

. 30. mehanizirana brigada,

- 109. brigada Teritorijalne obrane

- 56. motorizirana brigada.

Ovo je najveća i borbeno najspremnija skupina Oružanih snaga Ukrajine.


4. Guljai Polje - Dnjepar

Samo iz Dnjepra i Zaporožja se tamo rotira 50 000 ljudi. Ovdje se okupljaju i jedinice Teritorijalne obrane Dnjepra, Zaporožja, Krivog Roga, kao i nekih dijelova Oružanih snaga Ukrajine.

 


5. Nikolajevski smjer

Glavna pozadina Oružanih snaga Ukrajine je na ovom području. Zapravo, sjedeći bez vode i pod opsadom, Nikolajev, Krivoj Rog i tamošnje snage zapravo prolaze kroz rotaciju u Odesi. Ovdje ima manje izvora, ali može se govoriti o 70 000 ljudi, uključujući rezerve koje se mogu nadopuniti iz Odese.

Na kraju, zna se da Kijev ima više od 400 000 vojnika. O rezervama, snagama u bjeloruskom pravcu, sigurnosne snage u pozadini, kontrolnim točkama i značajnoj borbenoj skupini Odese da i ne govorimo.

Prije rata, snaga Oružanih snaga Ukrajine s rezervama bila je više od 600 000 ljudi, ali uzimajući u obzir 400 000 rezervista s borbenim iskustvom. Ovome vrijedi dodati i policajce koji su sudjelovali u neprijateljstvima, kojih je prije rata bilo 120 000, potom 50 000 vojnika Nacionalne garde i 10 000 specijalnih snaga MTR i Glavne obavještajne uprave Vojske Ukrajine. Dakle, ipak ispada da je brojka blizu 800 000 ljudi, na koje se poziva Zelenski, iako s različitim stupnjem vojnog iskustva u rotacijama zadnjih osam godina.

Međutim, ova je brojka vrlo uvjetna. Oružane snage Ukrajine trpe kolosalne gubitke na fronti, a borbene kvalitete brojnih jedinica Teritorijalne obrane su vrlo upitne. Ipak, ruske snage imaju posla s prilično brojnim neprijateljem, kojeg tek treba pobijediti. To će se dogoditi, ali to nije posao od „nedjelju dana“, kako su mnogi zamišljali.

 

 

1 komentar: