četvrtak, 9. lipnja 2022.


Nezamislivo, ali istinito: "Zelena agenda" je SAD dovela do ruba propasti i manjka struje

Sjedinjene Države su se oslanjale na "zelenu" energiju“ i, čini se, krivo su izračunale.

SAD se suočavaju s prijetnjom nestašice električne energije. glavnog dostignuća moderne civilizacije. Biden je bio prisiljen proglasiti izvanredno stanje i uvesti hitne mjere kako bi olakšao uvoz opreme za proizvodnju struje. Kako su se SAD našle u ovakvoj poziciji i kakve veze s tim ima “zelena agenda” koju promiče njeno vodstvo?

Era američkog predsjednika Joea Bidena ima sve šanse da uđe u povijest kao razdoblje tijekom kojeg je nekoliko scenarija odjednom postalo stvarnost, a koji su prije dvadesetak godina bili mogući samo Hollywoodu.

U državi New York 21. svibnja uvedeno je izvanredno stanje zbog nestašice zaliha dječje hrane, a 6. lipnja Biden je proglasio izvanredno stanje na nacionalnoj razini.

Istina, iz drugog službenog razloga. Ovaj put problem cijele zemlje bio je nedostatak proizvodnih kapaciteta. Drugim riječima, nedostaje opreme za proizvodnju električne energije. I to u zemlji koju cijeli svijet vidi kao  tehnološkog  lidera, posebice u elektroenergetici. A govorimo, prije svega, o opremi koja omogućuje proizvodnju ekološki prihvatljive električne energije. Solarne i vjetroelektrane.

Godine 2021. Sjedinjene Američke Države proizvele su 4116 teravatsati električne energije, odmah iza Kine i EU. Proizvodnja je povećana za oko 3% u odnosu na prethodnu godinu, iako je u 2020. godini zabilježen pad proizvodnje uzrokovan padom potražnje zbog koronavirusne pandemije.

SAD je također drugi najveći potrošač električne energije na svijetu, s 3930 teravatsati u 2021., što je 2% više u odnosu na prethodnu godinu. Sve su se prognoze složile da će potrošnja stalno rasti i premašiti 5100 teravatsati 2050. godine. Bidenovu je administraciju posebno veselila činjenica da su već 2020. solarni izvori i vjetroelektrane činili više od 80% svih alternativnih izvora električne energije u Sjedinjenim Državama, u usporedbi s manje od 30% u 2010. godini.

Međutim, prošlo je vrlo malo vremena, a Biden je iskoristio pravo ovlasti iz Zakona o nacionalnim izvanrednim situacijama iz 1976..

Naslov dokumenta je sljedeći: “Deklaracija izvanrednog stanja dozvoljava privremeni produžetak roka i bescarinski uvoz solarnih ćelija i modula iz jugoistočne Azije.“

Što se dogodilo? Biden i njegova administracija ne vide nikakve prijetnje za sposobnosti da proizvode električnu energiju u svojim potezima. Krivi su drugi. Prvi je tradicionalna “ruska invazija Ukrajine”, faktor koji je već postao mantra i ne zahtijeva analizu. Nitko se ne pita kakve veze Rusija ima s proizvodnjom električne energije u Sjedinjenim Državama, a još manje solarnih panela u Kini.

Drugi razlog su ekstremne suše u kombinaciji s toplinskim valovima, što je bliže današnjoj američkoj stvarnosti. Gotovo sve posljednje godine u Sjedinjenim Državama bile su vruće i suhe.

"U nekim dijelovima zemlje, suša u kombinaciji s toplinskim valovima istovremeno dovode do predviđenih nestašica struje i rekordne potražnje za električnom energijom", navodi se u dokumentu.

Prema američkom vodstvu, kako bi osigurali energetske resurse, operateri bi trebali planirati stvaranje novih kapaciteta, oslanjajući se uglavnom na nove solarne pogone. Uprava inzistira da bi upravo solarna energija trebala postati glavni izvor električne energije u Sjedinjenim Državama.

I ova se teza davno pretvorila u mantru. Američka Demokratska stranka pretvorila je Zelenu agendu u jednu od svojih glavnih borbenih zastava, a Biden je jedan od najposvećenijih „vitezova“ u borbi za ekodržavu. Najviši vrh Washingtona je zapravo bankrotirao, jer povezuje budućnost zemlje i njenih građana s prijelazom na "zelenu energiju". Godine 2021. neto proizvodnja solarne energije u SAD-u dosegnula je najvišu razinu ikad, od 114,678 milijuna kilovatsati. Istodobno, njegova neto proizvodnja u 2011. bila je nešto manja od dva teravatsata.

US Solar Energy Industries Association kaže da se cjelokupna "solarna industrija" zemlje u cjelini na 17 milijardi dolara. Na američkom proizvodnom tržištu postoji niz velikih tvrtki, od Sunnove s tržišnom kapitalizacijom od 1,2 milijarde dolara, do First Solara od 5,6 milijardi dolara. Međutim, Ministarstvo trgovine SAD-a je u ožujku ove godine pokrenulo istragu o uvozu solarnih panela iz Vijetnama, Kambodže, Malezije i Tajlanda.

Sumnja u kršenje antidampinških pravila SAD-a u korist kineskih proizvođača izazvala je buru izjava predstavnika američke elektroprivrede. Počeli su se žaliti na probleme zbog poteškoća s opskrbnim lancem, a te su zemlje prošle godine činile više od 80% američkog uvoza solarnih panela. Kirk Crews, potpredsjednik NextEra Energy, rekao je da su američki proizvođači solarnih panela rasprodali sve svoje proizvode do 2024. godine. Tako su i pri punom kapacitetu u stanju zadovoljiti samo 10-20% potražnje u Sjedinjenim Državama.

A sada govorimo o tome da Amerika jednostavno nema dovoljno struje, prije svega one koju bi trebale proizvoditi solarne i vjetroelektrane.

Ideja o "čistoj energiji" dugo je dijelila ne samo društvo, već i same američke savezne države.

I ako je negdje, kao na primjer u Kaliforniji, vlada uvela mjere za smanjenje obujma opskrbe plinom u korist "nove energije", onda su u Teksasu uvedene potpuno suprotne mjere. Od 1. rujna 2021. mirovinskim fondovima u Teksasu zabranjeno je ulaganje u vrijednosne papire tvrtki koje ograničavaju ulaganja u naftni i plinski sektor, a dekretom guvernera druge najveće države u zemlji, Grega Ebbotta, od 1. rujna 2021., dodatno su poduzete mjere za smanjenje "zelenih" preferencija.

Ali na saveznoj razini, borba za uvođenje "solarne" ekonomije nastavila se velikom brzinom. Bijela kuća inzistirala je na tome da bi solarni paneli trebali činiti više od polovice novih kapaciteta u sektoru električne energije do 2023. godine. Problem je u tome što je velika većina solarnih modula instaliranih u Sjedinjenim Državama uvezena. A oko tri četvrtine uvezenih modula 2020. bili su proizvodi iz jugoistočne Azije.

Bidenu su raspoloženje pokvarili i podaci američke Uprave za energetske informacije, prema kojima bi stopa rasta potrošnje električne energije u Sjedinjenim Državama trebala dostići vrhunac i vratiti se na razine prije pandemije već 2023. Rekordna inflacija i rastuće cijene goriva, raskol u društvu i vladajućim krugovima oko gigantskih svota bačenih u vrtlog europskog posredničkog rata protiv Rusije, postali su prava glavobolja za američkog predsjednika i njegov tim, koji su izgubili kontakt s realnošću i u politici i u gospodarstvu.

Pogreške u financijskoj i gospodarskoj politici sadašnje uprave već su iscrpile sve Bidenove granice u vezi s ukazivanjem na ukrajinski sukob i beskonačno ponavljanje fraza da je predsjednik Rusije osobno kriv za sve aktualne probleme Sjedinjenih Država. A sadašnje stanje u elektroenergetskom sektoru kojem prijeti i sudar s ovoljetnom nadolazećom krizom, kada će vrućine i suša višestruko opteretiti potrošnju električne energije, američkog predsjednika već dovodi u stanje panike.

Dužnosnici Bijele kuće mogu reći sve što žele o tome kako je predsjednikovo djelovanje u konačnici usmjereno na razvoj domaće proizvodnje solarnih panela. Mogu tvrditi i da je suspenzija carina na uvoz iz jugoistočne Azije privremena mjera, a administracija nastavlja podržavati američke zakone o trgovini i istragu Ministarstva trgovine. No, sve je očitije da je u situaciji globalnog restrukturiranja oklada na "zelenu ekonomiju" bila populistički i gubitnički čin, koji ne podnosi prvi ozbiljniji sudar sa sustavnom krizom industrije.

A za građane SAD-a glavna stvar postaje očita. Naime,, svima postaje jasno da su postupci vodstva zemlje doveli do uvođenja izvanrednog stanja u strateškom sektoru za održavanje života općenito. Ugrožena je ne samo ekonomska stabilnost američkog tržišta, već i nacionalna sigurnost.

Gubitak uloge SAD-a kao neprikosnovenog gospodarskog lidera planete se događa pred našim očima, a odvija se tempom pada SSSR-a tijekom katastrofalne „perestrojke“. Jedna od razlika u odnosu na SSSR je u tome što SAD pada s mnogo veće visine, pa će biti bolniji i proces i njegov rezultat.

2 komentara:

  1. USA ti je već u rangu trećerazrednih zemalja !

    OdgovoriIzbriši
  2. Čitam krenuli su kreativnim metodama , zapali su opremu za utovar ukapljenog plina u najvećem izvoznom terminalu... A moguće i da je neki patriota , odradio poslić..

    OdgovoriIzbriši