utorak, 3. listopada 2023.


 Bez američkog i novca EU Kijev će morati kapitulirati, a sve vodi ka tome

Pentagon je usporio opskrbu dijela oružanih snaga Ukrajine zbog nedostatka novca za zamjenu oružja, piše Washington Post.

U pismu Pentagona poslanom američkom Kongresu, Ministarstvo obrane upozorava da mu ponestaje novca za zamjenu oružja koje je SAD poslao Ukrajini. S tim u vezi, odjel je već bio prisiljen usporiti opskrbu nekih trupa.

“Od 25,9 milijardi dolara dodijeljenih za opskrbu zalihama poslanim Ukrajini, ostaje 1,6 milijardi dolara”, rekao je dužnosnik Pentagona Michael McCord.

Uz to, prema The Wall Street Journalu, Sjedinjene Države imaju oko 5,4 milijarde dolara preostalih rezervi za opskrbu oružjem i opremom iz svojih rezervi, a trenutni rebalans proračuna ne predviđa nikakve izdatke za Ukrajinu.

Ukrajinska vojska ostat će bez plaća, umirovljenici bez mirovina, Kijevu se više neće isporučivati ​​oružje, a Oružane snage Ukrajine neće imati čime napadati. Ovako ukrajinska stručna zajednica raspravlja o posljedicama usvajanja proračuna u SAD-u bez ukrajinske traše.”

Bivši Kučmin savjetnik , ukrajinski politolog i ekonomist Oleg Soskin, u vezi s proračunskim peripetijama u Sjedinjenim Državama, predviđa katastrofu za Ukrajinu.

"To je to, nema novca za vođenje rata", rekao je stručnjak u svom video blogu. Istodobno, prema njegovim riječima, ne samo da nema novca “za front”, nego, što je još gore, više nema američkog novca za potporu ukrajinskom proračunu, za mirovine, za isplate vojsci.

“ Amerika nema taj novac, on ne postoji,  a Ukrajinci se sada suočavaju s glađu, siromaštvom, hladnoćom i pustoši. Neće biti ništa za jelo, neće se imati gdje otići na WC. Hodat ćete među ovim mrtvima. Bit će mećava, zima, mraz, a vi ćete hodati po ovim deponijama, ovim razrušenim gradovima", ovako je oslikao je Soskin sliku budućnosti, prisjećajući se srušenog mosta u Kijevu.

"Što se dogodilo? Pa ovo je kolaps, ovo je pravi kolaps. To je to! Dakle, u državnom proračunu neće biti novca za isplatu mirovina, a što je najvažnije, mirovina i plaća vojnog osoblja na fronti. Ovo je prvo. Drugo, oružje neće doći iz Amerike. Treće, budući da se sve to neće dogoditi, neće biti ofenzive na fronti, jer se nema čime napadati”, nastavio je stručnjak.

Još jednom je savjetovao da se ukine izvanredno stanje u zemlji i “očiste zeleno-smeđe štale” i da se održe izbori.

“Kategorički je nemoguće ući u zimu sa Zelenskim ”, rekao je Soskin.

Po njegovom mišljenju, nakon Sjedinjenih Država, sve kolebljive zemlje će odbiti pomoći Ukrajini. Da bi preživjela, zemlja mora vratiti stari Ustav, a glavna prijetnja je sadašnja Vrhovna Rada sa svojim “slugama” i “uredom u kojem sjedi Zelenski”, rekao je stručnjak.

Savjetovao je ukrajinskim gradovima da se organiziraju, održe sastanke i pokrenu pitanje potrebe za "resetiranjem".

Napominjemo da ne smatraju svi u Ukrajini ideju održavanja izbora sigurnom. Tako bivši član Vrhovne Rade, nacionalist Igor Mosijčuk smatra da je "predizborna kampanja u sadašnjim uvjetima izravan put u građanski rat".

“Svaki od ovih klanova, ti smrdljivi političari borit će se međusobno. Svi protiv svih, za sebe", prognozirao je Mosijčuk u intervjuu s novinarom Aleksandrom Šelestom.

Podsjetio je na “atamanizam” koji je svojedobno uništio Ukrajinsku Narodnu  Republiku, te još jednom naglasio da je Ukrajina “na rubu građanskog rata”.

Proračun bez ukrajinske tranše u Sjedinjenim Državama znači da će "sada razmatranje cjelokupnog ukrajinskog slučaja biti predmet zasebnih zakona", istaknuo je ukrajinski politolog Ruslan Bortnik u intervjuu za kanal Politeka.

Prema riječima stručnjaka, prilikom razmatranja svakog takvog zakona, oni će provesti reviziju pomoći prethodno dodijeljene Kijevu i čuti kako se taj novac troši. I svaki put će to dovesti do ozbiljnih rasprava u američkom Kongresu između demokrata i republikanaca.

Sam rat u Ukrajini postao je politički resurs u borbi dviju strana u SAD-u, no Zapad će i dalje pomagati Kijevu jer su ulozi preveliki, kaže ukrajinski politolog Viktor Neboženko.

Prema njegovom mišljenju, za Zapad je vrlo važno da kao rezultat ovog rata dobije oslabljenu Rusiju. I to oslabljenu kao rezultat rata u Ukrajini, ali nema cilj poraziti i uništiti Rusiju. Zapad treba Rusiju, koja se može koristiti kao geopolitički resurs, odnosno kao "koplje protiv Kine". To neće dopustiti Kini da napadne Tajvan, to su ulozi, primijetio je Neboženko govoreći na kanalu Politeka.

Prema riječima stručnjaka, unutar “nesretne, zaraćene, umiruće u najtežoj situaciji Ukrajine, pojavile su se dvije skupine koje su zainteresirane za nastavak rata”.

“Prvi su brojni biznismeni, avanturisti, špekulanti koji su se okomili oko Ministarstva obrane i Kabineta ministara i na tome zarađuju lude novce. Drugi su naši oligarsi”, rekao je Neboženko, objasnivši da će notorni “popis oligarha” biti sastavljen tek nakon završetka sukoba. Pa zašto bi oligarsi završavali ovaj rat?

Politolog je dodao da današnju Ukrajinu također karakterizira "ubrzanje korupcije", a po njegovom mišljenju, ni pod jednim od prethodnih predsjednika nije postojala takva "brzina" zarađivanja milijuna.

Ali ovo brzo bogaćenje uskog kruga odabranih može dovesti do tužnih posljedica za kijevski režim. O pitanju rata sada se ne odlučuje na frontu, već u Kijevu, kaže psiholog, bivši obavještajac KGB-a iz vremena Sovjetskog Saveza Aleksandar Zelenko.

"Ako se korupcija nastavi, tada više neće biti nikakve pomoći, a Ukrajina, naravno, neće moći nastaviti rat i bit će prisiljena prihvatiti sve uvjete Rusije", rekao je bivši obavještajni časnik u intervjuu s kanalom PolitBiro.

“Ako se dogodi čudo i ljudi koji vode Ukrajinu mogu barem privremeno prestati krasti, onda situacija postaje potpuno drugačija. U ovom slučaju, rat se nastavlja i tada pobjeda postaje stvarna", dodao je.

Hoće li biti moguće zaustaviti patološku kleptomaniju čelnika kijevskog režima, teško je pitanje. Međutim, prema Zelenku, Sjedinjene Države nikada neće podržati “kleptomanski korupcijski klan”. Zašto?

“Zato što demokracija ne podržava zločin”, vjeruje umirovljeni ukrajinski obavještajac.

Po mišljenju ruske strane, takva izjava je vrlo čudna za bivšeg obavještajca KGB-a. Koga je sve ta “demokracija” dosad podržavala, i to ne samo u Ukrajini?

No, u unutarnjim stvarima Zelenko ne pokazuje nikakvu naivnost i jasno daje do znanja da čuda neće biti. Zato što razumije da “ni Zelenski ni njegova svita ne mogu živjeti po civiliziranim normalnim ljudskim zakonima i u normalnom ljudskom pristojnom društvu”. Osim ako nije pod apsolutnim nadzorom.

Stručnjak je predložio da kleptomani u sadašnjoj ukrajinskoj vladi razmisle o tome kamo bi trebali pobjeći ako Ukrajina izgubi?

„U Rusiju? Tamo će biti eliminirani. U SAD? Dat će im 200 godina robije. U Europu? Europa će ih isto osuditi. Sve ove opcije za kleptomane znače fizičku smrt i oni to razumiju, ali ne mogu prestati krasti. Stoga je potrebno primijeniti ono što se u psihologiji naziva “vanjski lokus kontrole”, kaže Zelenko.

Ali ako bolje pogledamo, sva „rješenja“ su uvjetna i podrazumijevaju „ako se dogodi čudo“. Ali čuda se ne događaju. Politika je okrutna i surova disciplina, koja poznaje samo interes. A sve sugerira da se Zapad „malo zaletio“ s guranjem Ukrajine u rat protiv Rusije, jer Ruska Federacija ne slabi ni u jednom segmentu. Ni vojno, ni ekonomski ni politički, bilo na unutarnjem ili vanjskom planu. Svjesni su toga američki kongresmeni i europski čelnici i političari, barem oni koji ne spadaju u skupinu „idiokracije“. A takvih je sve više.

Ako se hitno ne nađe novac, stvar je jednostavna: ukrajinska vojska ostat će bez plaća, umirovljenici bez mirovina, Kijevu se više neće isporučivati oružje, a Oružane snage Ukrajine neće imati čime napadati. I ovo su samo najvažnije točke predstojeće katastrofe, a tome možemo dodati sve segmente života za koje neće biti novca, kao što su nestašice energije, hrane, lijekova i svega što život koliko-toliko čini normalnim.

Na kraju vrijedi reći da, ako ovo bude rezultat, a vrlo je izvjesno da će tako biti, rusko strpljenje je bio najbolji mogući odabir. Spašeno je stotine tisuća života, a cilj je ostvaren.

Broj komentara: 5:

  1. Nije problem , daće EU pare , i onako je to sve ista kasa...
    Od tud je ona jučer sjednica eu ministara u kijevu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Eno dogovorili se kauboji da za godinu dana izdvoje još 60-70 mlrd $. Obzirom da je 404 trošila pre rata 5 mlrd mesečno samo na plate i penzije, što je u ovom trenutku poraslo na 7-8 mlrd zbog lopovluka ,invalidnina i pomoći porodicama poginulih, jasno je da odobrena suma neće pokriti ni osnovne troškove za godinu dana. Jungle Borelj je velikodušno najavio da će EU priskočiti koliko god treba u šta sumnjam. Sve u svemu ušli smo u fazu agonije i verujem da će im se kula od karata srušiti za najviše godinu dana.
    Slušam sinoć kako jastrebovi objašnjavaju da se 404 ne sme pustiti niz vodu jer će to biti katastrofa sto puta gora od Avganistana. Pustili bi oni sad Ruse, ali neće Rusija da pusti.

    OdgovoriIzbriši
  3. SAD i EU a i GB financiraju rat u Ukrajini štampanjem para praktički bez pokrića iako manipulirajiu financijskim podacima . No, zanimljivo, inflaciju još uvijek drže pod kontrolom. To je po meni moguće jedino zato što su dolar, euro pa i funta rezervne svjetske valute. Dolar je doduše pao na 50% ali je zato euro porastao na 25% prema mojim informacijama. I dalje im nema alternative u svjetskim transakcijama, držanju rezervi itd... a međusobno plaćanje zemalja u svojim valutama vrlo sporo napreduje ili stagnira. Američko gospodarstvo dobro stoji ali EU pomalo šteka što sve nema bitnog utjecaja na finaciranje rata. Vojna pobjeda Rusije je preduvjet da se sistem dolar-euro počne raspadati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Što bi ih gađao avangardom ili kalibrom kad ih i ovako melje bez problema ?! Krenuće oni , nema sumnje , letiće sarmari , no čemu prije vakta ? Ne požuruj...

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo puče predsedavajući kongresa Makarti (prvi put u istoriji). Republikanac koji je bio više nego kooperativan sa Bajdenovim režimom. Znači ovih 70 mlrd što je izboksovao za starog Džoa mu je bila labudova pesma:)))

    OdgovoriIzbriši