utorak, 16. travnja 2024.


Ruska komanda je stvorila još jednu armiju od 250 000 vojnika, ali za gdje?

Prošlog tjedna se desio vrlo zanimljiv događaj. Propaganda Kijeva odjednom je počela govoriti, i to redovito, glasom kanibala Sirskog.

Sada zamislite nešto slično u Rusiji, da svaki drugi dan glavni zapovjednik Specijalne vojne operacije general Valerij Gerasimov, počinje održavati  brifinge. Da, nije lako izražavati se u stilu generala Konašenkova, ali stalno se žaliti na život i da se osjećate tužno, ovoga nema.

Kad je početkom proljeća Zelenski počeo jadikovati, to se ipak moglo objasniti nekom vrstom političke uloge predsjednika, da se od vlasnika iscijedi još jedan paket pomoći.

Ali kada glavni zapovjednik armije počne, poput kakvog blogera, igrati na objektivnost i pokušava prokazivati stvarno stanje stvari, to je vrlo karakterističan simptom beznadne depresije.

Stručnjaci znaju da je najčešća mentalna bolest na svijetu depresija. Sve počinje s njom. Vrlo često prethodi čak i preranoj smrti. Depresija se ponekad čak naziva i predosjećajem smrti. Naime, prije nego fizički umre, osoba počinje psihički nestajati.

Istovremeno, liječnici će potvrditi da je fizička bol tijekom depresije jedna od najtežih koje čovjek može doživjeti. Samo što se ona produljuje kroz vrijeme i nakuplja se mjesecima, pa je naš mozak ne prepoznaje, kao npr. zubobolju. Čovjek se navikne živjeti s tom boli.

Stalna javna kuknjava Sirskog je simptom depresije u koju ukrajinski kolektiv sve dublje tone.

Sirskom se čini da na ovaj način pokušava adekvatno procijeniti situaciju, ali u stvarnosti jednostavno više ne može šutjeti. Ima ogromnu potrebu izliti sve ono što ga muči.

A sudeći po njegovom stenjanju, Ukrajince muči potpuno isto što i klasičnog depresivca uoči samoubojstva - potpuno beznađe i skori predosjećaj smrti.

Postoji praksa liječenja depresije razgovorom, pa kažu, kad se požale psihoterapeutu, činilo im se da im je bolje. Tako je Sirski, a da to sam nije primijetio, počeo redovito javno jadikovati.

Istina, hoće li ovo biti od koristi? Jedno je kad se zdrav, ali tužan čovjek se žali na život. A sasvim je drugačije kad se žali elitna zajednica Ukrajine, ogrezla u krvi i zločinima, koja je bez ikakvog razloga započela brutalan rat. I to prije točno 10 godina. Da podsjetim one koji ne znaju da je rat počeo pokretanjem općeg vojnog napada na istočne regije Ukrajine koje nisu podržale državni udar.

A sada, da vidimo koliko još Ukrajina može izdržati u ovakvom psihičkom stanju.

Nova armija je narasla na 250 000 vojnika, samo za koji pravac?

Drugi važan događaj je da se u izvješćima ruskog Ministarstva obrane službeno pojavila nova skupina trupa “Sjever” koja pokriva Belgorodsku frontu od Harkova do Sumija. To znači da bi sada ruske trupe mogle krenuti na tom pravcu.

Naime, od kada su teroristi počeli terorizirati Belgorod i pokušati fizički ući na ruski teritorij, Vladimir Putin je proglasio potrebu pomicanja stvarne granice kontakta kako neprijatelj ne bi imao priliku granatirati ruske gradove i naselja.

Tada je ministar obrane Šojgu najavio formiranje dvije nove armije i 13 formacija. Uključujući 14 divizija i 16 brigada. Na temelju nominalnog broja, to je oko 250-300 tisuća novih bajuneta. A sada je objavljeno da je na položaj ušla nova, punopravna armijska borbena grupa.

Opet, temeljem javnih procesa koji su se mogli promatrati u otvorenim izvorima, prvo je Ministarstvo obrane formiralo 20. armiju i novu središnju komandu te armije do kraja ljeta 2023. godine. General Šojgu ju je nazvao "rezervom".

Međutim, nakon nekoliko mjeseci armije je zauzela položaje na važnom smjeru kod Severska, a oslobođene veteranske jedinice su postupno prebačene u Avdejevku. Što je ovdje osiguralo proboj fronte koju su držali Ukrajinci , čak i nakon gubitka samog grada.

Neću sada nabrajati sve jedinice koje djeluju na uvjetnoj Donjeckoj fronti od Kleščejevke do Ugledara, samo da napomenemo, zahvaljujući prestrojavanju je ruska vojska dobila   moćnu kombiniranu udarnu skupinu trupa, koja sada stabilno napreduje.

Od početka zime vidjeli smo isto stabilno kretanje naprijed u smjeru Bahmut-Seversk.

A ovo je ruska druga udarna grupa, čiju su osnovu činile veteranske jedinice koje su se borile kod Bahmuta. Prije svega, Arktička brigada, zračno-desantne divizije, luganske pukovnije i brigade i, naravno, ta ista 20. armija, koja je od rezervne postala radna.

Ako gledamo kalendar, 20. armija je počela zauzimati svoje položaje u listopadu. Istog mjeseca započela je operacija Avdejevka, a krajem siječnja se počeo zagrijavati smjer Bahmut, a je ta grupa na vratima Časov Jara.

Drugim riječima, uvjetni vremenski odmak je tri do četiri mjeseca. Za to vrijeme ruska komanda zapošljava novu udarnu snagu, koja onda počinje probijati obranu Ukrajinaca i ići naprijed.

Istina, do sada je Ministarstvo obrane formiralo udarne grupe oko veteranske jezgre koja čini 50-70 tisuća boraca, kojima je potom pridodano otprilike 100-120 tisuća ugovornih vojnika.

Ovdje treba reći da su sve navedene brojke špekulativne, jer nema pravih izvora informacija o broju ruskih vojnika. A ako ih ima, onda ih nitko ne koristi, pa se svi podaci mogu nazvati „praznim razmišljanjem novinara“. No pomaci i događaji na frontu govore da postoji visok stupanj vjerojatnosti da je sve baš kako je napisano.

Osim toga, situacija je danas drugačija utoliko što general Šojgu otvoreno govori o formiranju ne 120 tisuća novih boraca pod ugovorom, već o 250 000.

Sada pogledajmo kartu, gdje imamo pravu veteransku okosnicu oko koje možemo izgraditi novu udarnu snagu. Postoje točno dva takva smjera: Kupjansk, sve do šumarije Serebrijansk, gdje istodobno rade dvije moćne i iskusne armije - 1. tenkovska i 6 armija. I Južno-donjecki pravac, gdje je stacionirana herojska 54. armija. A onda možete pomicati figure kako želite.

Zbog ulaska novoformiranih vojnih formacija na položaje, oslobađa se toliki broj iskusnih jedinica da možemo na temelju dosadašnjih iskustava govoriti o stvaranju dvije udarne grupe odjednom i početi parati obranu Ukrajinaca na još dva pravca. Koja?

S borbenom grupom Sjever, naravno, ima puno nagađanja, ali zapravo nema puno opcija. To su smjer Herson, Južni Donjeck i Zaporožje, Kupjansk i pravac Belgorod-Harkov.

Da, mnogi govore i Odesa-Pridnjestrovlje, ali tamo borbenih grupa nema i prvo bi se trebalo ići na Hereson, pa Nikolajev, pa tek onda na Odesu kopnom i u određenom trenutku s pomorskim desantom. Takvih snaga tamo nema. Za sada…

Obratite pažnju na vapaje zapadnih medija da su Rusi formirali rezervu od 250-300 tisuća bajuneta kako bi sigurno napali Harkov.

Zapravo, za ruske snage bi bilo idealno uvesti nove udarne skupine na smjer Zaporožje i Seversk-Kupjansk, uz istovremeno formiranje novog potencijalnog udarnog pravca kod Harkova. Po svemu sudeći, upravo to će se i dogoditi. Uskoro detaljnije treba pogledati karte, jer se završavaju operacije u širem području Donjecka, sve do Zaporoške regije. A borbe za Časov Jar, koje predstoje, dio su šireg područja Kramatorsk-Slavjansk, gdje još treba očistiti Seversk i taj dio, a onda krenuti na sjever i Kupjansk-Harkov. No, to će biti tema tijekom ljeta, pa da ne žurimo pretjerano.

Nema komentara:

Objavi komentar